OŽIVLJANJE GOSPODARSTVA

Obamine mjere zapošljavanja'teške' 447 milijardi dolara

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2011 10:05
  • Objavljeno 09.09.2011 u 09:49
Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak navečer u govoru na zajedničkoj sjednici Kongresa pozvao zastupnike da usvoje paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan 447 milijardi dolara

Obama želi da prijedlog mjera, nazvan Zakonom o američkom zapošljavanju, bude usvojen u Kongresu do kraja godine. No, to će biti teško s obzirom da Republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, a i pažnja političara sve se više usmjerava na predsjedničke izbore koji su za 14 mjeseci.

'Svi mi koji smo se večeras okupili u Kongresu ne možemo riješiti sve probleme naših građana, ali možemo pomoći. Ovo su koraci koje možemo odmah napraviti kako bi poboljšali standard američkih građana i ovaj bi zakon o zapošljavanju trebali odmah usvojiti', kazao je Obama zastupnicima oba doma Kongresa.

Najveći dio predloženog iznosa za poticaje otpada na porezne olakšice, odnosno oko 240 milijardi dolara. Tako bi se upola smanjio porez na dohodak, a porezne olakšice predviđene su i za male poduzetnike, a posebno za one koji će zaposliti nove radnike.

Obama predlaže i produljenje isplata naknada za nezaposlenost, a ta mjera koštat će državu 49 milijardi dolara. Takodžer, predlažu se 30 milijardi dolara vrijedne investicije u modernizaciju škola, te 50 milijardi dolara za obnovu prometne infrastrukture. Te državne investicije trebale bi dovesti do novog zapošljavanja građevinskih radnika. Također, oko 35 miljardi dolara izdvojit će se za pomoć lokalnim vlastima kako bi se održao sadašnji broj zaposlenih učitelja, policajaca i vatrogasaca.

Američki predsjednik je najavio da će 19. rujna predstaviti i plan smanjenja proračunskog deficita. 'Plan smanjenja proračunskog deficita pokrit će troškove predloženog zakona o zapošljavanju, a ujedno će i na duže vrijeme stabilizirati naš dug', kazao je Obama.

Obamin plan zapošljavanja dolazi u trenutku kada je stopa nezaposlenosti 9,1 posto, a prisutan je i strah od mogućeg povratka recesije.

Republikanci spremni razgovarati o poreznim olakšicama

Nakon što je Obama predstavio paket mjera za poticanje zapošljavanja, vođa Republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa Eric Cantor izjavio je da su njegovi stranački kolege spremni surađivati sa predsjednikom kako bi se donijele mjere koje imaju podršku obiju stranaka. Dodao je i da su male šanse da bi Republikanci podržati paket mjera u cijelosti.

'Spremni smo sjesti za stol i donijeti mjere oko kojih se svi slažemo, te tako pomoći građanima. Republikanci su uvijek bili protiv povećanja poreza za bilo koga, mi u to jednostavno ne vjerujemo, a budući da predsjednik Obama predlaže porezne olakšice za radnike i male poduzetnike mislim da je to nešto o čemu možemo razgovarati', rekao je vođa Republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa.

Obama želi da prijedlog mjera, nazvan Zakon o američkom zapošljavanju, bude usvojen u Kongresu do kraja godine. No, to će biti teško s obzirom da Republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, a i pažnja političara sve se više usmjerava na predsjedničke izbore koji su za 14 mjeseci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi