UDARAC BIJELOJ KUĆI

Obamina reforma zdravstva odgađa se za jesen

24.07.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Čelnik demokratske većine u američkom Senatu Harry Reid, objavio je u četvrtak da će Senat odgoditi za rujan glasovanje o zakonu o reformi zdravstva, što je udarac nastojanjima Bijele kuće da se zakon prihvati prije početka ljetne kongresne stanke 7. kolovoza.

Senator Reid istodobno je najavio da će ključni senatski Odbor za financije, o prijedlogu zakona glasovati prije ljetne stanke. Predsjednik Odbora za financije, senator Max Baucus, kazao je kako se nada da će Odbor glasovati o zakonu do 3. kolovoza, objavila je kongresna služba za tisak. Po riječima Harrya Reida pregovori s republikanskim članovima odbora za financije pokazuju se "produktivnima" i vodit će do konačnog senatskog prihvaćanja zakona s najmanje 60 glasova, čime bi se izbjegle proceduralne prepreke. Zahtjev sudionika dvostranačkih pregovora za dodatnim vremenom, bio je ključan da Reid odgodi glasovanje za rujan, izvijestio je CBS News u večernjim vijestima.

"To je složeno, teško pitanje. Mislim da je bolje da imamo proizvod koji je kvalitetan i osmišljen, umjesto da samo proguramo nešto kroz proceduru", kazao je Reid. U međuvremenu raste pritisak na Predstavnički dom da glasuje o reformi zdravstva prije ljetne stanke. Predsjednik Barack Obama prvotno je pozvao oba doma da prihvate zakon prije 7. kolovoza, a neki demokratski čelnici kažu kako bi neuspjeh da se zakon donese u tom roku mogao ugroziti ukupni program Demokratske stranke.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u četvrtak kako očekuje da demokrati u domu "u idućih 48 sati" riješe neslaganja oko zakona koji donosi sveobuhvatnu reformu sustava zdravstvene skrbi, no nije odredila rok za izglasavanje zakona. Pelosi je ranije kazala kako demokrati imaju dovoljno glasova za prihvaćanje zakona u Predstavničkom domu. Predsjednik Obama je na susretu s građanima u Shaker Heightsu, u predgrađu Clevelanda, Ohio, rekao kako je upravo čuo da zakon možda neće biti prihvaćen u kolovozu, te da je to "OK". "Upravo smo čuli da zakon možda nećemo moći donijeti u Senatu u početku kolovoza. To je OK. Ja samo želim da ljudi nastave raditi na tome", rekao je Obama.

Oporbeni republikanci i konzervativne udruge
te dio zdravstvene industrije, pokrenuli su široku kampanju protiv reforme zdravstva, s prvim ciljem da zakon ne bude prihvaćen prije ljetne stanke, kako bi se ojačalo protivljenje Obaminu planu u američkoj javnosti. Broj Amerikanaca koji ne odobravaju Obamin plan reforme zdravstva povećao se na 43 posto, sa 28 posto u travnju, prema ovotjednoj anketi AP/Gfk. Obama je još uvijek u položaju da očekuje prihvaćanje zakona, oko 60 posto Amerikanaca podržava način na koji vodi zemlju, a oko 50 posto podržava reformu zdravstva.

Reforma, čija se cijena procjenjuje na oko jedan bilijun dolara u idućih 10 godina, treba riješiti problem 47 milijuna Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja i velikog porasta troškova zdravstvene zaštite za većinu Amerikanaca, što predstavlja posebno opterećenje za srednju klasu. Jedan od ključnih elemenata reforme je uvođenje državnog fonda zdravstvenog osiguranja, pristupačijeg građanima slabijeg imovnog stanja, čemu se odlučno protivi industrija osiguranja. Američko zdravstvo je industrija koja godišnje ostvari 17 posto nacionalnog BDP-a, ili oko 2,4 bilijuna dolara.