NOVI UDARAC AMERIČKOM PREDSJEDNIKU

Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju - neustavan!

13.08.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Američki Prizivni sud iz Atlante u petak je donio odluku prema kojoj je zakon o zdravstvenom osiguranju predsjednika Baracka Obame prema kojemu su Amerikanci obvezni uplaćivati zdravstveno osiguranje ili im u suprotnom prijeti kazna, neustavan

Prizivni sud je ustanovio da je Kongres prešao svoje ovlasti tražeći od Amerikanaca da uplaćuju zdravstveno osiguranje ali je također presudio da ostatak zakona može nastaviti važiti.

O legalnosti takozvanog individualnog mandata, kamena temeljca zakona o zdravstvenom osiguranju iz ožujka 2010., odluku bi, kako se očekuje, trebao donijeti američki Vrhovni sud. Obamina administracija smatra da je ova zakonska odredba ustavna.

26 američkih saveznih država žalilo se da je individualni mandat, koji bi se trebao početi primjenjivati 2014., neustavan jer Kongres ne može prisiliti Amerikance da uplaćuju zdravstveno osiguranje ili im u suprotnom prijeti kazna.

Iz Bijele kuće u petak su objavili kako se ne slažu s odlukom Prizivnog suda prema kojoj je zakon o zdravstvenom sustavu što ga je donio predsjednik Obama neustavan. 'Današnja presuda suda jedna je od mnogih o zdravstvenom osiguranju koje ćemo viđati narednih tjedana i mjeseci, a na kraju će, sigurni smo, ovaj zakon biti proglašen ustavnim', stoji u priopćenju iz Bijele kuće.