ZBOG SLOVENACA

Obama želi sastanak sa Sanaderom

05.03.2009 u 20:14

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader najvjerojatnije će biti prvi hrvatski visoki dužnosnik kojega će službeno primiti američki predsjednik Barack Obama

Susret bi se, kako doznaje Večernji list, trebao održati potkraj ožujka. Informaciju ne žele još uvijek potvrditi ni u Bijeloj kući ni u hrvatskoj diplomaciji, ali nitko ne skriva da je ta mogućnost otvorena i da se na organiziranju susreta ozbiljno radi. Prije godinu dana administracija Georgea Busha uspješno tjednima odgađala potvrditi službeni dolazak američkog predsjednika u Zagreb želeći sve sigurnosno i politički prije toga dobro pripremiti.

Susret Obame i Sanadera trebao bi se realizirati do 31. ožujka jer 1.travnja Obama putuje u London, na sastanak grupe G-20, kada će se prviput službeno sastati s ruskim liderom Medvedevom. Večernjak pišeda su male šanse da Obama službeno u travnju posjeti Hrvatsku jer poameričkom protokolu predsjednik ne dolazi u istu zemlju dvije godinezaredom iz istog razloga, tj. primanja u NATO. Zbog toga će sanader na sastanak najverojatnije putovati u SAD.

Obama je navodno iznenađen ponašanjem Ljubljane, koja usporava Hrvatski put prema NATO-u i EU, te je svojim savjetnicima poručio da učine sve da se taj problem riješi. Obamini su izaslanici navodno nedavno u diskreciji obavili ozbiljne razgovore u Ljubljani i Bijela kuća želi na sastanku na vrhu, koji će se u povodu 60. godišnjice osnivanja NATO–a održati 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu, vidjeti i hrvatskog predsjednika Mesića i premijera Sanadera.

Ovalniured želi preko sastanka Sanadera i Obame, na kojem će biti i državnatajnica Hillary Clinton, potvrditi američko-hrvatsko prijateljstvo ipodršku našoj zemlji na putu prema euroatlantskim integracijama.