PLAN GOSPODARSKIH POTICAJA

Obama želi otvoriti tri milijuna radnih mjesta

04.01.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Izabrani američki predsjednik Barack Obama u subotu je iznio do sada najdetaljniji prikaz svog plana za gospodarski oporavak SAD, koji bi kombinacijom širokih državnih ulaganja i poreznih olakšica trebao oživjeti gospodarstvo zahvaćeno recesijom

U svojoj tjednoj radio i video poruci naciji, ispred oporbene Demokratske stranke, Obama je predstavio 'Američki plan oporavka i reinvestiranja'.

Pet glavnih ciljeva
tog plana, po njegovim su riječima: udvostručenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i povećanje energetske djelotovornosti javnih zgrada; obnova dotrajalih cesta, mostova i škola; kompjutorizacija zdravstvenog sustava; moderniziranje učionica, laboratorija i knjižnica te porezne olakšice za radnike

'Ekonomisti sa svih strana političkog spektra se slažu da se bez brzog i smjelog djelovanja, možemo suočiti s još dubljim gospodarskim opadanjem', rekao je Obama. 'Zato trebamo Američki plan oporavka i reinvestiranja, koji neće samo kratkročno stvoriti radna mjesta, već će dugoročno potaknuti gospodarski rast i konkurentnost'.

Glavni cilj plana je stvoriti tri milijuna novih radnih mjesta, od čega većinu u privatnom sektoru, rekao je Obama.

Dok se Obama priprema preuzeti Bijelu kuću 20. siječnja, Amerika se suočava s nizom teških gospodarskih izazova. Gotovo dva milijuna radnih mjesta izgubljeno je u prvih 11 mjeseci 2008., a konačni vladini podaci o zaposlenosti u 2008. bit će objavljeni u 2008. Ulagači su pretrpjeli najveće gubitke na dionicama od Velike depresije 1930-ih. Na Wall Streetu je tijekom 2008. izgubljeno gotovo sedam bilijuna dolara u tržišnoj vrijednosti dionica. Gotovo sve američke savezne države suočene su s proračunskim manjkom, zbog čega mnoge smanjuju kritično važne službe i podižu poreze.

Obama je ranije najavljivao da će njegov paket gospodarskih poticaja uključivati i dio sredstava za program državnog zdravstvenog osiguranja Medicaid, te za naknade nezaposlenima i bonove za hranu.

Obama u tjednoj poruci naciji nije spominjao cijenu svog paketa gospodarskih poticaja, no njegovi pomoćnici su ranije najavili da se radi o 675 do 775 milijardi dolara. Obama je danas potvrdio da će idućega tjedna s demokratskim i republikanskim čelnicima u Kongresu razgovarati o svom planu, koji bi se trebao naći na raspravi u Kongresu ubrzo nakon inauguracije.