DUHOVNI VOĐA U SAD-U

Obama zbog Dalaj Lame ugrozio odnose s Kinom

17.07.2011 u 08:56

Bionic
Reading

Kina je ocijenila da je sastanak između američkog predsjednika Baracka Obame i prognanog tibetanskog duhovnog vođe Dalaj lame u subotu naštetio odnosima sa Sjedinjenim Državama, izvijestila je u nedjelju novinska agencija Xinhua

'Takav je čin grubo miješanje u unutarnje poslove Kine, on vrijeđa osjećaje kineskog naroda i šteti kinesko-američkim odnosima', prenosi Xinhua priopćenje glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxua.

'Tražimo od američke strane da ozbiljno razmotri stajalište Kine, da odmah usvoji mjere za uklanjanje pogubog utjecaja, te da prestane s uplitanjem u unutarnje poslove Kine i prestane povlađivati i podupirati protukineske separatističke snage koje traže 'neovisnost Tibeta', rekao je Ma u priopćenju.

Američki predsjednik Barack Obama primio je u subotu u Bijeloj kući tibetanskog duhovnog vođu Dalaj lamu, iako je Peking tražio otkazivanje tog sastanka, kojim navodno Washington dovodi u pitanje teritorijalnu cjelovitost Kine i njezin suverenitet na Tibetu.

Obama je s Dalaj lamom razgovarao 45 minuta, objavila je Bijela kuća, izražavajući potporu zaštiti vjerske i kulturne tradicije Tibeta i poštivanju ljudskih prava Tibetanaca.

'Predsjednik je ponovo izrazio svoju snažnu potporu zaštiti jedinstvenih religijskih, kulturnih i lingvističkih tradicija Tibeta i tibetanskog naroda diljem svijeta', rekao je glasnogovornik Bijela kuće Jay Carney u priopćenju nakon sastanka.

'On je istakao važnost zaštite ljudskih prava Tibetanaca u Kini. Peredsjednik je odao priznanje predanosti Dalaj lami nenasilju i dijalogu s Kinom', dodao je Carney.