NAJAVIO STROŽE KONTROLE ZA ORUŽJE

Obama zaplakao zbog djece ubijene u školskoj pucnjavi

05.01.2016 u 21:31

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u utorak nove mjere za strožu kontrolu posjedovanja oružja i pozvao Amerikance da glasuju za kandidate koji se zauzimaju za sprječavanje oružanog nasilja, brišući suze s lica za djecom ubijenom u pucnjavi u osnovnoj školi 2012.

Obraćajući se javnosti u Bijeloj kući, okružen članovima obitelji ubijenih u oružanom nasilju, Obama je glasno povikao ističući da ustavna prava Amerikanaca da nose oružje moraju biti uravnotežena s pravom na život u miru.

Obama je često isticao da mu je najteži trenutak u mandatu bio pokolj 20 djece i šestero odraslih u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu u prosincu 2012.

'Svaki put kad se sjetim te djece, razbjesnim se', rekao je, plačući.

'To me promijenilo, taj dan', rekao je. 'Doista sam se nadao da će to promijeniti zemlju.'

Unatoč toj tragediji, Obama nije uspio uvjeriti Kongres da postroži američke propise o posjedovanju oružja. Kritizirao je zastupnike da su pod utjecajem Nacionalnog udruženja za vatreno oružje (NRA), moćnog lobija koji brani pravo na posjedovanje oružja.

Obama je pozvao Amerikance da se 'jednakom strašću' kao i NRA bore za promjenu zakona o oružju, ali i priznao da se to neće dogoditi u posljednjoj godini njegova mandata.

Najavio je da će postrožiti kontrolu posjedovanja oružja. Veći broj prodavača oružja morat će ubuduće posjedovati dozvole za rad, a kupce će se češće provjeravati.

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Paul Ryan, odmah je kritizirao te planove.

'Umjesto da se fokusira na kriminalce i teroriste, on se fokusira na građane koji najviše poštuju zakone. Njegove riječi i djela oblik su zastrašivanja koje potkopava slobodu', rekao je.

Obamin plan da veći broj prodavača oružja mora imati dozvolu nepotreban je jer oni koji od toga žive već moraju imati dozvole po postojećem zakonu, istaknuo je.

Oglasio se i NRA lobi, ocijenivši da su ti prijedlozi 'zreli za zloporabu' vlade, obećavajući da će se i dalje boriti za zaštitu ustavnog prava na posjedovanje oružja.

'Američki narod ne treba nove emocionalne i snishodljive prodike koje nisu utemeljene na činjenicama', rekao je Chris Cox, izvršni direktor NRA-ova Instituta za zakonodavno djelovanje.