'OSLABITI I UNIŠTITI'

Obama: Razorit ćemo Islamsku državu

03.09.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Washington će se boriti protiv Islamske države (IS) sve dok ta teroristička skupina ne prestane biti sila na Bliskom istoku i tražit će pravdu za smrt američkog novinara Stevena Sotloffa, rekao je predsjednik Barack Obama u srijedu za posjeta Estoniji

Trebat će vremena da se uništi sunitska radikalna skupina IS jer u Siriji je vakuum vlasti, a obilje je borbenih skupina izraslih u borbi iz Al Kaide u iračkom ratu i treba stvoriti koalicije, uključivo koaliciju s lokalnim sunitskim zajednicama, rekao je Obama.

IS je objavio u utorak snimku odsijecanja glave američkog novinara, što je u razmaku od nekoliko tjedana drugi američki talac kojemu su islamisti odrubili glavu u znak odmazde za američke zračne udare u Iraku.

'Naš je cilj jasan: oslabiti i uništiti (Islamsku državu) tako da ona više ne bude prijetnja ni Iraku ni regiji ni Sjedinjenim Državama', rekao je Obama na konferenciji za novinare.

'Štogod ti ubojice mislili postići ubijanjem nedužnih Amerikanaca kao što je Steven, u tome su već sada promašili', rekao je Obama. 'Nisu uspjeli jer kao i ljudi diljem svijeta Amerikanci se gnušaju njihova barbarstva. Neće nas zastrašiti'.

SAD i Velika Britanija ponovno su počeli zračne udare u Iraku u kolovozu, prvi put od povlačenja američkih vojnika iz Iraka 2011. Obama je ocijenio da su novi udari već polučili rezultate.

'Oni koji pogriješe nanoseći zlo Amerikancima naučit će lekciju jer mi nećemo zaboraviti, naša je ruka duga i pravda će biti zadovoljena', rekao je Obama.

Objasnio je da borba neće biti kratka, 'tjedan ili mjesec dana ili šest mjeseci' i trebat će vremena da ih se uništi.

Bijela kuća je kasno u utorak objavila da Obama šalje tri najviša dužnosnika na Bliski istok. Državni tajnik John Kerry, ministar obrane Chuck Hagel i savjetnica za borbu protiv terorizma Lisa Monaco 'uskoro će onamo da izgrade snažno regionalno partnerstvo' protiv Islamske države.