HOĆE LI SE SAD ASSANGE PREDATI?

Obama pomilovao Manning koja je dala dokumente WikiLeaksu

Bionic
Reading

Američki predsjednik na odlasku Barack Obama pomilovao je Chelseu Manning, osuđenu na 35 godina zatvora jer je predala WiliLeaksu povjerljive dokumente američke vojske o zataškanim ratnim zločinima, objavila je Bijela kuća

Chelsea, 29-godišnja transrodna vojnikinja američke vojske, rođena kao Bradley Manning, bit će oslobođena 17. svibnja ove godine, umjesto predviđene kazne koja je trebala trajati do 2045. godine. Podsjetimo, uhapšena je 2010. u Iraku i osuđena 2013., a to je curenje na WikiLeaks bilo jedna od najvećih rupa u sigurnosti povjerljivih materijala u povijesti SAD-a. Obama je često bio kritiziran zbog odnosa prema zviždačima i ovo je zaokret, javlja huffingtonpost.com.

Manning je rođena kao muškarac, no nakon presude za špijunažu rekla je da se identificira kao žena. U kolovozu 2013. osuđena je na 35 godina zatvora jer je predala WikiLeaksu 700.000 tajnih dokumenata. U studenom 2016. Manning je molila Obamu da joj smanji kaznu prije nego što napusti Bijelu kuću i tada je rekla da ne traži pomilovanje: 'Jedinu olakšicu koju tražim je da izađem iz vojnog zatvora, nakon što sam provela šest godina u izolaciji', napisala je Chelsea Manning, kako je prenio The New York Times.

Manning, koja izdržava kaznu u vojnome zatvoru Fort Leavenworth u Kansasu, u ćeliji je štrajkala glađu i dvaput je pokušala počiniti samoubojstvo. Njezina kazna sada istječe 17. svibnja, objavila je Bijela kuća. Manning je radila kao obavještajni analitičar u Bagdadu 2010. kada je predala WikiLeaksu tajne dokumente i izvješća s bojišnice, a materijal je sadržao i videosnimke napada američkih helikoptera Apachea na osumnjičene pobunjenike u Iraku kojih su više desetaka ubijeni, uključujući dvoje djelatnika agencije Reuters.

Njezin odvjetnik je tvrdio da dosuđena kazna daleko premašuje međunarodne zakonske norme. Bijela kuća već je ranije naznačila da bi mogla preinačiti kaznu Manning, što nije slučaj i s Edwardom Snowdenom, bivšim vanjskim suradnikom Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) koji je je predao tajne dokumente i spas od kaznenog progona pronašao u Rusiji.

Osnivač Wikileaksa Julian Assange rekao je prošle godine da će se predati američkim vlastima ako Obama pomiluje Chelsea Manning. U utorak je Obama smanjio zatvorske kazne za 209 pojedinaca i pomilovao 64 drugih osuđenika.