NOVI PRORAČUN

Obama pokušava uštedjeti 1.100 milijardi dolara

14.02.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama želi u prijedlogu proračuna za fiskalnu 2012. smanjiti državni dug za 1.100 milijardi dolara kroz 10-godišnje razdoblje, kazao je direktor ureda za proračun Bijele kuće Jack Lew, najavljujući 'teške odluke'

Ciljana je ušteda dvostruko veća od planiranih 400 milijardi dolara rezova u sekundarnim programima tijekom 10 godina, koje je Obama predstavio u siječanjskom govoru o stanju nacije, najavljujući i zamrzavanje potrošnje na pet godina.

'Odgovorni' proračun, kako ga je nazvao Lew, kojeg će predsjednik danas predstaviti Kongresu, također predviđa prepolovljavanje rastućeg deficita do kraja njegova mandata u siječnju 2013. godine.

'Naš je izazov živjeti u granicama svojih mogućnosti i istodobno ulagati u budućnost', kazao je Lew u razgovoru za CNN.

Naveo je niz ciljanih smanjenja, uključujući 'rez' od 350 milijuna dolara u kategoriji programa za pomoć u zajednici te smanjenje za 300 milijuna dolara potpora za stanovanje i razvoj infrastrukture.

Nadalje, uvode se kamate na studentske kredite koje će se studenti morati plaćati tek nakon što diplomiraju.

Pritom proračun mora osigurati mogućnost školovanja za devet milijuna studenata putem potpora i programa obuke, naglasio je Lew.

'Navedene ciljeve ne može se postići bez bolnih rezova', dodaje on. 'Donijeli smo neke teške odluke.'

Novi proračun predviđa također smanjenje rashoda u obrambenom sektoru za 78 milijardi dolara tijekom pet godina, smanjenje subvencija energetskom sektoru te zamrzavanje plaća u javnom sektoru.