65. OBLJETNICA DANA D

Obama odbio večerati sa Sarkozyjem

06.06.2009 u 16:12

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u subotu u Caen, na sjeverozapadu Francuske, gdje će s francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem imati radni ručak, nakon kojega će sudjelovati na svečanom obilježavanju 65. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji

CAEN - Obama je stigao helikopterom zajedno sa suprugom Michelle. Nekoliko minuta poslije, američki predsjednički par dočekali su Sarkozy i njegova supruga Carla Bruni na ulicama grada gdje su se rukovali s građanima koji su im mahali iza sigurnosnih ograda.

Obamin posjet Francuskoj prate kontroverze nakon što je londonski Times objavio da su Barack i Michelle Obama odbili poziv da u petak večeraju s francuskim predsjedničkim parom, i to 'unatoč tomu što će odsjesti u rezidenciji američkog ambasadora, samo nekoliko metara od Elizejskih apartmana, gdje Sarkozyjevi provode svoje vikende'.

Britanski list tvrdi da je Sarkozy sanjao o tome da s Obamama večera u nekom spektakularnom restoranu, kao što je 'Jules Verne' na vrhu Eiffelova tornja, prenosi Jutarnji list. No, dok se Elizejska palača u pokušaju da dogovori neko drugo privatno druženje predsjedničkih parova žalila da se Obamini planovi mijenjaju iz sata u sat, Michelle i njezine dvije kćeri Eiffelov su toranj nenajavljeno u petak posjetile same.

Francuski mediji spekuliraju kako je Obama možda odbio Sarkozyja zbog njegova propusta da na proslavu Dana D pozove britansku kraljicu Elizabetu II., jedinu osobu na čelu neke europske zemlje koja je i sama sudjelovala u Drugom svjetskom ratu. A moguće je i da je Obama iziritiran zbog toga što je Sarkozy na sastanku summita G20 u travnju pričao medijima da je Obama neiskusan i nedovoljno informiran, posebno o globalnom zatopljenju.

Ipak, neki analitičari procjenjuju da se Obama drži podalje od Sarkozyja zbog sutrašnjih izbora za Europski parlament. Francuska opozicija, koja nije dobila pozivnice za obljetnicu isrcavanja u Normandiji, optužila je Sarkozyja da od tog događaja pokušava napraviti 'show Baracka i Sarka' i da dan predizborne šutnje pokušava iskoristiti tako da cijeli dan puni televizijske ekrane stojeći rame uz rame s popularnim američkim predsjednikom.

'Naravno, kada su se saveznici iskrcali 6. lipnja 1944., to je bilo zato jer su znali da će 7. lipnja 2009. biti europski izbori', sarkastičan je bio Sarkozy.

Inače, na dnevnom redu političkih razgovora su iransko nuklearno pitanje, stanje rata u Afganistanu, mirovni proces na Bliskom istoku i gospodarska kriza.

Francuski predsjednik će u srijedu u Elizejskoj palači o svom susretu s Obamom izvijestiti iranskog ministra vanjskih poslova Manušera Motakija.

Obami i Sarkozyju će se tijekom poslijepodnevnog posjeta američkom groblju u Colleville-sur-Meru pridružiti kanadski premijer Stephen Harper i britanski Gordon Brown te princ Charles koji zastupa englesku kraljicu.

Održat će govore pred 9.000 uzvanika, među kojima je dvjestotinjak američkih veterana.

Američki predsjednik koji u Francuskoj završava turneju tijekom koje je posjetio Saudijsku Arabiju, Egipat i Njemačku, večer će provesti u sa svojom obitelji, suprugom Michelle i kćerima Maliom i Sashom. U nedjelju se vraća u SAD.