PREDIZBORNA PREPUCAVANJA

Obama odbacio republikanske kritike

19.01.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je kritike svojih republikanskih protivnika protiv njegove vanjske politike i posebice načina na koji se bavi pitanjem iranskog nuklearnog programa, u razgovoru za časopis Time čiji su izvaci objavljeni u srijedu

'Općenito mislim da će biti prilično teško tvrditi da nismo uveli strategiju u zadnje tri godine koja je SAD stavila u solidniji položaj na međunarodnoj sceni nego kad sam preuzeo dužnost', u siječnju 2009, kazao je predsjednik u tom intervjuu.

Odgovarajući na napad republikanskih protivnika oko navodne slabosti njegove administracije glede kontroverznog nuklearnog programa Irana, Obama je kazao da je jasno rekao još na početku predsjedničke kampanje 2007-2008. 'da ćemo poduzeti sve potrebne mjere kako bismo spriječili Iran da se domogne nuklearnog oružja'.

'Možemo li jamčiti da će se Iran odlučiti za najpametniju soluciju? Ne, i zato stalno ponavljam da nećemo odustati od nijedne opcije kako bismo ih spriječili da se domognu nuklearnog oružja', naglasio je Obama.

Na napad republikanaca u kojemu tvrde da Obama nije uvjeren u 'izniman' karakter SAD-a, Obama je odgovorio da njegovo viđenje položaja SAD-a u svijetu 'uzima u obzir jačanje zemalja poput Kine, Indije i Brazila'.

Ta filozofija 'uzima u obzir naša ograničenja što se tiče izvora i kapaciteta. Ipak, vjerujem da smo uspjeli uspostaviti ideju među drugim zemljama da SAD ostaje nezaobilazna nacija kad se radi o velikim problemima u svijetu', dodao je on.

Glede smanjenja deficita i duga te plana obnove gospodarske aktivnosti predsjednik je rekao kako 'američka vanjska politika mora crpiti iz vlastite ekonomske solidnosti', ukazavši na odbijanje republikanaca da razmotre bilo koji porast poreza za najbogatije kako bi se uravnotežio proračun.

'Jedini razlog zbog kojega se to nije dogodilo jest što republikanci ne žele ništa učiniti na temu poreznih prihoda', rekao je on.