U POSJETI ČEŠKOJ

Obama obećao svijet bez nuklearnog oružja

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2009 15:48
  • Objavljeno 05.04.2009 u 15:44
obama, prag

obama, prag

Izvor: Reuters / Autor: -

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u nedjelju u Pragu kako će se potruditi da 'svijet bude bez nuklearnog oružja', a taj se cilj može postići smanjivanjem raspoloživih zaliha, zabranom ispitivanja i proizvodnje nuklearnog materijala u vojne svrhe.

'Sjedinjene Države imaju moralnu odgovornost da prve djeluju jer su jedina nuklearna sila koja je koristila takvo oružje', rekao je Obama pred 30 tisuća građana na povijesnim Hradčanskim namestima, trgu ispred negdašnjeg kraljevskog dvorca u Pragu.

'Stoga danas jasno i sa sigurnošću ističem obećanje SAD-a i njegovu želju da djeluje u korist mira i sigurnosti, u svijetu bez nuklearnog oružja', dodao je, na što mu je zapljeskalo 30.000 okupljenih.

'Nisam naivan, ta se zadaća neće ostvariti brzo, možda i ne za moga života', kazao je istaknuvši da to nije razlog za odustajanje, s obzirom na znatnu štetu koju bi uzrokovala atomska bomba.

Istaknuo je da je 'najpogubnije nasljeđe' Hladnog rata što danas na zalihama leže tisuće komada atomskog oružja.

'Neki misle da se širenje tog oružja ne da zaustaviti, ali takav fatalizam je potpuno kontraproduktivan', ocijenio je.

Američki predsjednik je također obećao da će nastaviti projekt proturaketnog štita čiji se dijelovi trebaju postaviti u Češkoj i u Poljskoj, ali ga Rusija smatra prijetnjom.

'Želim jasno reći: aktivnost Irana na nuklearnom polju stvarna je prijetnja, ne samo za SAD, već i za zemlje u susjedstvu s Iranom i za naše saveznike'.

'Češka i Poljska su hrabro postupile prihvaćajući da se na njihovu teritoriju postave dijelovi za obranu od tih raketa. Sve dok traje iranska prijetnja, kanimo ići dalje sa sustavom proturaketne obrane', istaknuo je.

Obama je pozvao međunarodnu zajednicu da 'odlučno odgovori' na lansiranje sjevernokorejske rakete Taepodong-2 u nedjelju ujutro. 'Došlo je vrijeme za odlučan odgovor međunarodne zajednice. Sjeverna Koreja mora znati da se prema sigurnosti i poštovanju ne ide putem prijetnja i ilegalnog oružja', istaknuo je.

Obama je također obećao da će SAD ubuduće 'preuzeti vodstvo' u borbi protiv klimatskih promjena.'Došlo je vrijeme za drukčije korištenje energije', rekao je Obama.

'Zajedno se moramo suočiti s klimatskim promjenama tako što ćemo se obračunati s ovisnosti o fosilnom gorivu u svijetu i koristiti energetske izvore poput vjetra i sunca, pozivajući sve zemlje da preuzmu svoj dio'odgovornosti, dodao je.

Obama će u nastavku boravka u Pragu razgovarati s češkim dužnosnicima i sudjelovati na sastanku na vrhu EU-SAD.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi