IZVIJESTIO KONGRES

Obama o zračnim udarima na Islamsku državu

18.08.2014 u 07:38

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izvijestio je u nedjelju Kongres o zračnim napadima na Islamsku državu (IS) na sjeveru Iraka, blizu brane u Mosulu koja je bila u rukama te pobunjeničke skupine i čiji je gubitak ugrožavao život velikog broja civila

'14. kolovoza sam odobrio američkim oružanim snagama da izvedu ciljane zračne udare kako bi poduprle operacije iračkih snaga radi ponovnog zauzimanja brane u Mosulu', napisao je u pismu predsjednicima dvaju domova američkog Kongresa s nadnevkom od nedjelje.

Ti će udari 'biti ograničenih razmjera i trajat će dok bude potrebno kako bi se iračke snage poduprlo u njihovim naporima da ponovno zauzmu i nadziru taj važan infrastrukturni objekt', dodao je.

'Gubitak brane u Mosulu mogao bi ugroziti život velikog broja civila i američkog osoblja te objekte Sjedinjenih Država, pa tako i veleposlanstvo u Bagdadu', istaknuo je.

Kurdske snage su, potpomognute tim udarima, u nedjelju preuzele nadzor nad branom, najvećom u Iraku, koja velik dio regije opskrbljuje vodom i strujom a koju su džihadisti zauzeli 7. kolovoza.

SAD koji je 8. kolovoza počeo zračne udare na položaje IS-a, u dva dana - u subotu i u nedjelju - izveo je 23 udara u kojima su uništena vojna vozila i kontrolna točka IS-a.

Irak je zahvatio kaos otkako je 9. lipnja sjeverno od Bagdada počela ofenziva sunitskih pobunjenika koje predvodi IS i koja se početkom kolovoza proširila na sjever Iraka, nagnavši na bijeg dvjestotinjak tisuća ljudi, uglavnom jezida, nemuslimanskog stanovništva koje govori kurdski i kršćana.

Ovi udari su prvo izravna vojna intervencija SAD-a u Iraku nakon završetka povlačenja američkih snaga iz te zemlje koncem 2011.