ANALIZA PREDSJEDNIČKOGA GOVORA

Obama izbjegao govoriti o krizi i pogreškama

26.01.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Pobijediti, internet, znanost, Kina, satelit, neki su od pojmova koji su dobili na težini u jučerašnjem govoru o stanju nacije američkog predsjednika Baracka Obame. Najviše je značaja dobio pojam internet, koji je Obama spomenuo čak šest puta, i to da bi naglasio kako se svijet, od početka borbe SAD-a i SSSR-a za uspjeh u svemirskom programu, znatno promijenio i da SAD-u predstoji jaka borba da ne zaostane u tehnološkim nadmetanjima

U govoru je predsjednik Barack Obama istaknuo da je gospodarsko i tehnološko vodstvo Amerike u svijetu danas ugroženo na sličan način kao i 1957, kada je bivši Sovjetski Savez u orbitu oko Zemlje lansirao prvi umjetni satelit Sputnjik, što je u SAD-u izazvalo šok, ali potom i uzlet svemirske tehnologije.

'Mi smo nacija koja proizvodi vozila za autoceste i računala za urede, mi smo nacija Edisona i braće Wright, Googlea i Facebooka. U SAD-u inovacija nije ograničena na to da mijenjamo stil života. To je način na koji zarađujemo za život', kazao je Obama istaknuvši važnost da se obrani zajedništvo kako bi se očuvala vodeća uloga Amerike u svijetu. Založio se i za ulaganja u obrazovanje, istraživanja, tehnologiju i infrastrukturu, uz istodobno smanjenje neopravdane javne potrošnje i duga.

'Napredovat ćemo zajedno ili uopće nećemo', rekao je Obama pred zastupnicima oba doma Kongresa, članovima vlade, sucima Vrhovnog suda, pripadnicima vojnog vrha i drugim uglednicima te pozvanim zaslužnim građanima.

Kao primjer je naveo današnja ulaganja u Kini i Europi u vlakove velikih brzina i drugu infrastrukturu, te u najbrže računalne mreže, gdje SAD trenutno zaostaje, pozivajući da SAD odgovori naprednim programima, poput programa Apollo koji je razvijen nakon Sputnjika. On je predložio da se udvostruče napori u razvoju infrastrukture i tehnologije, kako bi velika većina Amerikanaca u idućih pet godina imala pristup najbržem internetu i vlakovima velikih brzina.

Najviše upotrebljavani pojmovi u govoru, osim spomenutog interneta, bili su vlada, jedinstvo, rad i svijet, kako bi obrazložio potrebu da SAD sačuva liderstvo tako da ostane 'svjetionik ostalom dijelu svijeta'.

'To je naš projekt, u kojem narod želi da zajedno radimo', kazao je Obama. Izražavajući zajedništvo iz poštovanja prema žrtvama u Tucsonu, republikanski i demokratski senatori sjedili su pomiješano, a ne razdvojeni kao inače, pa su reakcije na pojedine dijelove govora bile blaže no inače, a bilo je i neobično puno zajedničkog pljeska i dizanja na noge.

Obama je iznio platformu centrističke politike, kojom bi se trebale prevladati duboke podjele u Kongresu, u kojem republikanci danas imaju većinu u Predstavničkom domu, a demokrati u Senatu, kako bi se mogli donositi zakoni i vlada funkcionirati.

Ističu se i pojmovi kao što su ekonomija, porezi, deficit, rezovi, industrija i inovacija, a sve su te riječi spomenute istom prilikom lani. Obama je svjestan da u petom mjesecu, prvom javnom debatom među republikanskim kandidatima, zapravo neformalno počinje izborna kampanja i zna da mora drugačije vladati kako ne bi ostao zapamćen kao predsjednik jednoga mandata. Dakle, nema više prostora za pogreške.

Možda je stoga, koliko je naglašavao pojmove kao što su istraživanja, tehnologija, informatizacija, čista energija i slično, izbjegavao riječi negativne konotacije kao što su banke ili kriza. Zaključno, Obama je pokušao i, čini se, uspio odaslati pozitivnu poruku kojom će nastojati redefinirati drugu polovinu predsjedničkog mandata. Naglašava zajednički rad i želju da se kriza ostavi u prošlosti.

Govor je bio pun naboja i energije i dao je do znanja, spominjući zdravstvo ili socijalnu sigurnost tek po jedanput, da su neke važne pobjede u njegovoj politici već postignute, ali da treba hrabro ići dalje.