'JEDINA MOGUĆA SUDBINA'

Obama: Islamska država doživjet će poraz

18.10.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Jedina moguća sudbina terorističke skupine Islamske države je njezin poraz, iako će to biti 'vrlo teška bitka', rekao je u utorak američki predsjednik Barack Obama u razgovoru za talijanske novine La Repubblica

'Naša koalicija nastavlja biti nemilosrdna prema Islamskoj državi na svim frontama', izjavio je Obama uoči susreta s talijanskim premijerom Matteom Renzijem u Washingtonu.

Obama je kazao kako je trenutno u tijeku ofenziva iračke vojske za oslobođenje Mosula, te naglasio činjenicu da Islamska država nije imala nijedan probitak u Iraku i Siriji 'više od godinu dana'.

'Islamska država je i dalje u defenzivi, a naša koalicija u ofenzivi, a iako će to i dalje biti teška bitka, siguran sam da ćemo mi pobijediti, a oni izgubiti', rekao je Obama.

Upozorio je kako je Islamska država 'i dalje sposobna izvoditi i poticati terorističke napade', te je pozvao na snažniju međunarodnu obavještajnu i suradnju oko zaštite granica.

Sprječavanje napada vuka samotnjaka i malih terorističkih ćelija koji planiraju ubijati nevine ljude u našim državama ostaje jedno od najvećih izazova', dodao je američki predsjednik.

Pohvalio je političku viziju talijanskog premijera Renzija kojeg očekuje referendum o ustavnim reformama koji će odlučiti njegovu političku budućnost, kao i njegovo razumijevanje potrebe za reformama kako bi se povećala produktivnost i stimulirala ulaganja. Obama je pritom kritizirao europske mjere štednje

'Vjerujem da su mjere štednje dovele do usporenog rasta u Europi', rekao je Obama. 'Zbog toga vjerujem kako su Renzijeva vizija i ambiciozne reforme koje dolaze jako važne', te da on prepoznaje da su investicije 'važne kako bi se potaknuo rast i zaposlenost, te stvorile prilike', smatra Obama.

Renzi je najavio da će dati ostavku u slučaju poraza na referendumu koji se održava 4. prosinca i kojim želi smanjiti ulogu Senata i moći regionalnih vlada.

Obama je branio i TTIP, ugovor koji se želi sklopiti između SAD-a i EU-a, kazavši među ostalim da bi on povećao standarde oko radničkih prava i prava potrošača, kao i zaštite okoliša.

'Zbog svega toga SAD ostaje odlučan da provede do kraja pregovore o TTIP-u', rekao je.

Međutim, sudbina tog sporazuma je upitna jer oba kandidata za Bijelu kuću, i demokratska Hillary Clinton i republikanski Donald Trump, imaju prema njemu rezerve.