RAMAZAN U BIJELOJ KUĆI

Obama iftario s muslimanima

11.08.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Američki predsjednik je sinoć ugostio istaknute muslimane da bi im priredio tradicionalan iftar, večernji prekid posta koji se za dana održava tijekom mjeseca ramazana

Barack Obama je tradicionalnu islamsku ramazansku večeru upriličio u Bijeloj kući te iskoristio priliku da se prisjeti onih muslimana koji su preživjeli terorističke napade Al Kaide na New York i Washington 11. rujna 2001. zahvaljujući im za velik doprinos izgradnji pomirenijeg američkog društva.

Na iftaru je bilo prisutno nekoliko obitelji stradalih muslimana u napadima na WTC i Pentagon, a predsjednik je kazao: 'Ne postoji podjela na mi i oni, već samo mi, velika američka obitelj.'

Tijekom ramazana vjernici muslimani poste, a prekidaju ga svaku večer tzv. iftarom, ramazanskom večerom, odnosno objedom koji se jede u prvi sumrak i neposredno nakon zalaska sunca, kad se oni koji poste skupe oko sofre (trpeze) i mrse poslije dugih sati odricanja. Omrsiti se za iftarom znači prekinuti post u dopuštenom trenu halal hranom. Već nekoliko dekika (minuta) prije aksama cijela se obitelj nađe za sofrom.

Međutim, ramazan se ne svodi samo na post. Ramazan bi među muslimanima trebao pojačavati smisao suosjećanja s drugima. Posebno bi do izražaja trebala doći briga o ubogima, siromašnima i svim socijalno ugroženim članovima zajednice. Post nije samo ustezanje od jela i pića, već i nastojanje da se strasti, koliko je to moguće, oplemene. Postom čovjek razvija sposobnost da kontrolira sebe i svoje postupke, pa je Barack Obama u svom govoru uspio integrirati sve te temelje islama pozivajući muslimane da se što je više moguće otvore i budu solidarni prema drugima, što vrijedi i za ostale američke građane prema muslimanima.