POSTIZBORNI DOGOVORI

O koaliciji u Njemačkoj prvi put pregovaraju sve stranke zajedno

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2017 18:34
  • Objavljeno 20.10.2017 u 18:34
Angela Merkel dolazi na koalicijske pregovore

Angela Merkel dolazi na koalicijske pregovore

Izvor: Reuters / Autor: AXEL SCHMIDT

Demokršćanska Unija CDU/CSU, Liberalno-demokratska stranka (FDP) i stranka Zeleni dogovorili su u Berlinu u petak, kada su počeli i prvi pripremni razgovori predstavnika svih četiriju stranaka, raspored pregovora koji bi trebali rezultirati formiranjem prve demokršćansko-liberalno zelene koalicijske vlade u njemačkoj povijesti

'Tijekom razgovora ćemo se susresti s određenim brojem razlika. No isto tako postoji i volja za pronalaženjem zajedničkih točaka. S moje strane postoji velika spremnost da o svakoj stavci kreativno promislim', rekla je kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel uoči početka prvog većeg kruga pripremnih razgovora.

'Iznad svega mora stajati pitanje: što građani ove zemlje očekuju od nas. Prije svega se mora iskristalizirati jesu li Unije, liberali i zeleni u stanju sastaviti vladu koja može jamčiti ono što je za ovu zemlju važno. A to su radna mjesta i sigurnost', rekla je Merkel i poručila: 'Krenimo na posao'.

Planirano je da se pregovori završe do Božića nakon čega bi stranačke baze na izvanrednim kongresima glasovale o koalicijskom ugovoru.

Inauguracija vlade i biranje Angele Merkel za novu njemačku kancelarku trebalo bi uslijediti u siječnju.

Stranke su se dogovorile oko 12 tematskih blokova koji obuhvaćaju financije, proračun i poreze, potom Europu, pa klimu, energiju i okoliš, azil i migracije, obrazovanje, znanost, digitalni razvoj i medije, te rad, mirovinski sustav, zdravstvo i socijalna pitanja.

Nakon toga slijede obitelj i međugeneracijska solidarnost, zatim stanovanje, kultura i ravnopravnost a pregovori bi trebali biti zatvoreni blokovima koji se tiču gospodarstva, prometa i vanjske politike te na kraju sigurnosti.

  • +17
  • +14

Sva lica Angele Merkel

Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO

Očekuje se da će se najviše rasprava voditi oko pitanja izbjeglica i migracija i to između Kršćansko-socijalne unije (CSU) i stranke Zeleni, pri čemu se CSU zalaže za politiku strogog ograničenja useljavanja i primanja izbjeglica dok Zeleni i dalje ustraju na otvorenosti Njemačke za sve koji traže zaštitu.

Razlike se očekuju i po pitanju zaštite okoliša te prije svega zatvaranja preostalih elektrana na ugljen što žele Zeleni a protive se Unije i FDP.

Promatrači ocjenjuju da su svi sudionici pregovora pod velikim pritiskom javnosti. U slučaju da koalicijski pregovori o sastavljanju tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka koje odgovaraju zastavi ove karipske države - crna, žuta i zelena) propadnu, Njemačku očekuju novi izbori jer je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) odbacila nastavak tzv. velike koalicije s Merkeličinim demokršćanima a s desno populističkom strankom Alternativa za Njemačku (AfD) ostale stranke odbacuju suradnju.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!