policija nema informacija

O kineskoj tajnoj policiji u Hrvatskoj se oglasila i SOA: Upoznati smo s pitanjem djelovanja tzv. 'prikrivenih policijskih postaja'

04.12.2022 u 22:02

Bionic
Reading

Hrvatska policija nema informacija o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja Kine u Zagrebu ili Hrvatskoj, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju, a sada se o cijeloj stvari oglasila i Sigurnosno obavještajna agencija

Pozivajući se na nevladinu organizaciju Safeguard Defenders koja prati stanje ljudskih prava u Kini, američka televizijska mreža prenosi kako je u svijetu više od stotinu kineskih policijskih postaja koje nadziru, uznemiravaju i ponekad vraćaju u domovinu kineske državljane koji žive u egzilu.

Kina to radi na temelju bilateralnih sigurnosnih sporazuma Europe i Afrike, dodaje CNN, spomenuvši Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku.

U ministarstvu kažu da su u Hrvatskoj boravili samo kineski policajci radi lakše komunikacije s kineskim turistima, a suradnju s Kinom ocijenjuju kao profesionalnu i pozitivnu.

  • +9
Kineski policajci u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

"Ravnateljstvo policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima surađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj”, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

"(SOA) već je neko vrijeme upoznata s pitanjem djelovanja tzv. 'prikrivenih policijskih postaja' Narodne Republike Kine u pojedinim europskim državama te ga sagledava u skladu sa svojim protuobavještajnim zadaćama. SOA pri tome surađuje i s međunarodnim partnerima, osobito u okviru sigurnosne suradnje članica EU. Svoja postupanja i saznanja, iz zakonskih i sigurnosnih razloga, nismo u mogućnosti iznositi, ali možemo konstatirati da u Republici Hrvatskoj po ovom pitanju nije bilo narušavanja ustavnog poretka niti ugrožavanja protuobavještajne zaštite", stoji u odgovoru SOA-e na upit Dnevnika Nove TV.

Kineski policijski službenici od 2018. tijekom ljetnih mjeseci sudjeluju u hrvatskom projektu „Sigurna turistička destinacija”. Tada je u Hrvatskoj ukupno boravilo šest kineskih policijskih službenika, a godinu kasnije njih osam. Tijekom 2020. i 2021. kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo osam, kažu u MUP-u.

Peking je demantirao da ima neprijavljene policijske snage izvan svog teritorija, a njegovo Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za CNN u studenom: “Nadamo se da će relevantne strane prestati pretjerivati kako bi stvorile napetosti. Korištenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo.”

Kina je ustvrdila da su objekti administrativna središta, uspostavljena kako bi pomogla kineskim iseljenicima u zadacima poput obnove njihovih vozačkih dozvola.

  • +17
Prosvjedi u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia