UGROŽENA SIGURNOST

NY Times o povlačenju hrvatskih vojnika s Golana

01.03.2013 u 07:36

Bionic
Reading

Američki dnevni list The New York Times izvijestio je u četvrtak o odluci Hrvatske da povuče svoje vojnike iz promatračke misije UN-a na Golanu, ističući da je kao povod odluci poslužilo izvješće toga lista od 25. veljače o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji

'Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da će njegova zemlja povući svoje vojnike iz mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni nakon izvješća da je Hrvatska dostavljala oružja antivladnim borcima u Siriji', navodi list.

U izvješću se objašnjava da Hrvatska ima gotovo 100 vojnika koji služe u misiji UNDOF-a, zaduženoj za održavanje krhkog mira između izraelskih i sirijskih snaga u demilitariziranoj zoni duž granice na Golanu, uspostavljenoj nakon prekida vatre s kojim je završen rat 1973. godine.

'Odluka da povuče vojnike iz tog područja uslijedila je nakon što je New York Times u ponedjeljak izvijestio da je Saudijska Arabija osigurala veliku kupnju pješačkog oružja u Hrvatskoj', piše list.

NY Times ističe da je Zagreb opovrgao prodaju oružja, ali su objavljena izvješća ugrozila sigurnost hrvatskih plavih kaciga na Golanu.

'Hrvatska je demantirala prodaju oružja bilo Saudijskoj Arabiji ili sirijskim pobunjenicima. No, gospodin Milanović je rekao da su izvješća o prodaji dovela hrvatske vojnike u opasnost i da ih je bio primoran povući, jer se njihova sigurnost više nije mogla jamčiti', navodi list.

U izvješću se citiraju riječi premijera Milanovića sa sjednice vlade, kojima je objasnio da su unatoč opetovanim demantijima vlade, izvješća NY Timesa i drugih medija dovela do toga da hrvatski vojnici 'više nisu sigurni'.

'Želimo da se vrate kući živi i zdravi', rekao je hrvatski premijer.

List ponavlja navode iz prvog članka kako je, prema američkim i zapadnim dužnosnicima, u prosincu oružje ostalo iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih, preko Jordana počelo stizati do pobunjenika koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada u Siriji.

Od tada je, rekli su dužnosnici, nekoliko transportnih zrakoplova s oružjem napustilo Hrvatsku.


'Jugoslavensko oružje koje prethodno nije viđeno u sukobu, uključujući bestrzajne topove, jurišne puške i strojnice, počelo se pojavljivati u spotovima koje su sirijski pobunjenici postavili na YouTube', dodaje NY Times.

Ta infuzija oružja je, prema Timesu, označila aktivniji pristup u pružanju pomoći naoružanoj oporbi u Siriji, kao protuteža iranskoj potpori Asadovoj vladi.

Američki list, pozivajući se na ocjene analitičara, navodi da je Hrvatska prije ustanaka Arapskog proljeća imala relativno snažne političke i gospodarske odnose s Damaskom, ali je od tada čvrsto stala uz pobunjenike, pridržavajući se sankcija EU-a protiv Asadova režima, dajući financijsku pomoć sirijskim izbjeglicama i priznajući sirijsku oporbu kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.