MOUNT PAEKTU

Nuklearni test izazvat će erupciju vulkana

08.02.2013 u 14:22

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja predviđa da bi nuklearni pokus mogao potaknuti erupciju vulkana Mount Paektu, u blizini 'svetog' rodnog mjesta Kim Jong-ila, prenosi britanski Telegraph

Geolog Yoon Sung-ho s južnokorejskog Sveučilišta Pusan i ranije je upozoravao da s planine stižu povećane količine sumpornog dioksida – što je znak širenja magme pod vulkanskim kraterom.

'Nuklearni pokus vjerojatno će izvršiti neposredni ili posredni utjecaj na vulkansku aktivnost na planini. To je zabrinjavajuće', rekao je Yoon za Yonhap News.

Prethodne podzemne detonacije u sjevernokorejskoj bazi za nuklearne pokuse Punggye-ri zasad su bile ograničenog opsega, ali postoje sugestije da režim planira 'pokazati mišiće' i demonstrirati svoju ljutnju zbog sankcija UN-a, uvedenih nakon testiranja projektila u prosincu.

Obavještajni podaci iz Južne Koreje indiciraju da su pripremljena dva okna za nuklearne uređaje i da Pyongyang može izvesti dva simultana testa. To bi pak povećalo podzemni pritisak na vulkan koji se nalazi na granici s Kinom, manje od 112 kilometara od poligona.

Prvi sjevernokorejski nuklearni pokus iz 2006. rezultirao je podrhtavanjem tla čija se snaga izjednačava s potresom magnitude 3,6. Drugi test, iz 2009, rezultirao je potresom magnitude 4,4.

Mount Paektu eruptira dva do tri puta u stoljeću, no posljednja erupcija bila je davne 1925. godine.

Planina visine 2.700 metara smatra se drevnim obitavalištem korejskog naroda, no režim je koristi kao simbol vladajuće obitelji Kim.