NY TIMES

NSA ubacila softver u računala diljem svijeta

15.01.2014 u 14:09

Bionic
Reading

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) ubacila je u gotovo 100.000 računala širom svijeta svoj softver koji omogućava tajni nadzor, piše New York Times

NSA je ubacila svaj softver preko kompjuterske mreže, ali je koristila i tajnu tehnologiju, koja omogućava pristup čak i onim računalima koja nisu spojena na internet, navodi Times pozivajući se na američke dužnosnike, računalne stručnjake i dokumente koje je objavio bivši djelatnik NSA Edward Snowden.

New York Times navodi da se ta tehnologija koristi od 2008. godine te da se oslanja na prikriveni kanal radiovalova koji se prenose s malih matičnih ploča i USB kartica tajno ubačenih u kompjutere.

'Tehnologija radiofrekvencije pomogla je u rješavanju jednog od najvećih problema s kojim su godinama suočene američke obavještajne službe: ubaciti se u računala koja su protivnici i neki američki partneri pokušali osigurati od špijuniranja ili kibernetičkih napada', piše Times.

List navodi da se 'u većini slučajeva oprema za radiofrekvenciju mora fizički ubaciti u kompjuter, i to obično radi špijun, proizvođač ili nesvjestan korisnik'.

Česte su mete ovog programa, kodnog imena Quantum, među ostalim, neke postrojbe kineske vojske, koju je Washington optužio za digitalne napade na američke vojne i industrijske mete.

List ističe da je ovaj program uspio ubaciti softver i u kompjutersku mrežu ruske vojske kao i u sustave koje koriste meksička policija i narko karteli, trgovinske institucije EU-a i saveznici poput Saudijske Arabije, Indije i Pakistana.

Times piše da nema dokaza da je NSA ubacila taj softver ili koristila radio tehnologiju unutar SAD-a.

'Aktivnosti NSA su usredotočene i usmjerene protiv... međunarodnih obavještajnih meta kao odgovor na obavještajne zahtjeve', rekla je glasnogovornica Agencije.