imaju i jedno izlječenje

Novooboljeli muškarac u Varaždinskoj županiji nije bio u samoizolaciji

19.04.2020 u 16:26

Bionic
Reading

Nakon deset dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom, u Varaždinskoj županiji u nedjelju je zabilježen novi slučaj Covida-19, muškarac koji nije bio u samoizolaciji, te jedno izlječenje, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljela osoba je muškarac srednjih godina, koji nije bio pod mjerom samoizolacije. Zbog povišene temperature i respiratornih problema upućen je u COVID-19 ambulantu na testiranje gdje je utvrđeno da je pozitivan. Pacijent se epidemiološki još obrađuje i traži se izvor zaraze. Dobrog je općeg stanja i nalazi na liječenju u Općoj bolnici Varaždin.

S jednim novim slučajem oboljenja i jednom novoozdravljenom osobom, ukupan broj do sada oboljelih u Varaždinskoj županiji je narastao na 33, a ozdravile su 23 osobe. Tako je trenutačno 10 aktivnih slučajeva, navode iz županijskog stožera.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se devet osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje na području županije imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

„Ovaj novi slučaj oboljenja samo nas je podsjetio da borba protiv širenja zaraze još uvijek nije završena. Unatoč tome, u Varaždinskoj županiji i dalje imamo dobru epidemiološku situaciju i možemo biti zadovoljni time kako trenutno stojimo“, naglasio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin. 

Naglašava da je i dalje važno pridržavati se svih važećih mjera i preporuka kako bi se zadržala situaciju pod kontrolom.

Tijekom subote u Varaždinskoj županiji testirano je 16 osoba, čime je ukupno do sada testirano 915 osoba. U mjeri samoizolacije nalaze se 1332 osobe, a za čak 201 osobu ta mjera izdana je tu posljednja 24 sata.

U istom razdoblju Policijska uprava varaždinska zabilježila je jedno kršenje mjere samoizolacije i 33 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

Vugrin je izvijestio i da je Nacionalnom stožeru CZ danas upućen prijedlog da u cijeloj Varaždinskoj županiji bude omogućeno kretanje bez e-Propusnica.

U prijedlog je navedeno da Županijski stožer želi zadržati mogućnost revidiranja ovog stava ako nakon sedam dana od dobivanja suglasnosti dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije. U tom bi slučaju jedna od novih epidemioloških mjera bila ograničavanje kretanja unutar prethodno predloženih četiriju zona, koje obuhvaćaju područja bivših općina Varaždin, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof, naveo jeu prijedlogu Županijski stožer.

„Prema javnosti će županijski stožer jasno komunicirati da se ovo popuštanje mjera ne protumači kao poziv da se vraćamo u režim kretanja prije donošenja mjera te da se mogućnost kretanja bez e-Propusnica i dalje koristi samo u najnužnijoj potrebi“, stoji u prijedlogu upućenom Nacionalnom stožeru. Dodaju da će se naglasak staviti na intenzivniju kontrolu svih važećih mjera, uključujući i pridržavanje mjera samoizolacije.