OTKAZANO ROČIŠTE

Novo suđenje za Fimi mediju nastavlja se u rujnu

05.07.2016 u 13:39

Bionic
Reading

Ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanader, HDZ-u i ostalim optuženicima u slučaju Fimi media nastavit će se tek na jesen, a ročište zakazano za ponedjeljak ponovno je otkazano.

Suđenje je odgođeno kako bi se nova odvjetnica bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, Jasna Novak, proučila spis, nakon što je iz slučaja izašao odvjetnik Davor Cahun

Sutkinja Irena Kvaternik novo je ročište zakazala za 6. rujna, a napravila je i raspored ročišta sve do prosinca.

Uz Sanadera, HDZ i Branku Pavošević na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček

Svi su na početku ponovljenog suđenja odbacili krivnju za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih ustanova i tvrtki, preko marketinške agencije po kojoj je slučaj postao poznat u javnosti.

Suđenje je u lipnju krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Odlučujući o žalbama Vrhovni sud zaključio je da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika. Prihvaćene su i tvrdnje odvjetnika HDZ-a, kao prve političke stranke optužene za korupciju, da na suđenju nije razjašnjeno što je Sanader počinio kao službena, a što kao odgovorna osoba.