'DOBAR ZAKON U SJENI'

Novinari izrešetali ministricu Murganić zbog sporne definicije obitelji

28.09.2017 u 11:41

Bionic
Reading

Definicija obitelji u prijedlogu novog Obiteljskog zakona namijenjena je isključivo potrebama tog zakona, poručila je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odgovarajući na pitanja novinara pred Banskim dvorima prije sjednice Vlade. Prema spornoj definiciji, obitelj čine 'majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive'

Ministrica poručuje da joj je drago što je Obiteljski zakon izazvao veliki interes javnosti. Namjera predlagatelja, kaže ministrica, bila je donijeti jasniji i sažetiji zakon, jednostavniji u primjeni, te joj je žao što su se interpretacije zaustavile na definiciji obitelji. Napominje da će zakon biti mjesec dana u javnoj raspravi i za to vrijeme iskristalizirat će se mišljenja. 

'Prvi put se uvela definicija obitelji koja je izazvala ovako veliki interes. Jasno je da se kasnije prati odredbe koje su vezane za obiteljsko-pravnu zaštitu. Ova definicija obitelji je zaista samo za potrebe ovog zakona, a time ne ulazimo niti omalovažavamo niti osjećaje niti pravo na obiteljski život prema našem vlastitom nahođenju. I drugi pravni instituti i drugi zakoni imaju definicije obitelji i tko je sve član obitelji za potrebe neke druge pravne grane. Ovo je zaista definirano radi lakše primjene obiteljsko-pravnog instituta', rekla je ministrica Murganić.

'Nije dobro da se nije pročitao cijeli zakon nego smo ostali na članku jedan, i nažalost kao i uvijek svaki dobar zakon bit će u sjeni jer ćemo sve svesti na nekakve ideološke razlike. Ovdje ih zaista nema. Vidjeli ste kako smo imali probleme i zavrzlame oko roditeljske skrbi, tko je nadležan kod odgovornosti prema djeci, imali smo nažalost svi priliku to vidjeti, i zaista je vrijeme za zakon koji će jasno precizirati obaveze svih nas kada smo u nekoj zajednici, ali i koja je institucija nadležna za što. Svrha zakona je zaštititi obitelj i djecu, jer djeca moraju imati najveću zaštitu', rekla je Nada Murganić.

Odgovarajući na pitanje što je za nju obitelj, rekla je da svatko ima pravo osjećati 'koga i što' smatra članovima obitelji. 

  • +17
Marš 'U ime obitelji' / Arhiva Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Upitana za institut obveznog savjetovanja prije razvoda braka, rekla je da je s obzirom na brojne probleme u tim procesima i prilikom dodjeljivanja roditeljske skrbi 'zaista vrijeme za zakon koji će precizirati obaveze svih nas kada smo ili u bračnoj ili u obiteljskoj zajednici'. Svrha je zaštititi obitelj, a prvenstveno djecu.

'Savjetovanje o razvodu nije nagovaranje niti pritisak da se odustane od razvoda. Obavezni smo ljudima pružiti informacije', rekla je ministrica Murganić, ali 'treba zaštititi i brak ako je to ikako moguće'.