UGAŠENE KAMERE I BAGERI

Novinari iz BiH: Pelješki most se ne gradi

16.03.2009 u 16:57

Bionic
Reading

Gradilište famoznog Pelješkog mosta, zbog kojeg su susjedski odnosi BiH i Hrvatske zategnuti, potpuno je napušteno, izvještavaju novinari Dnevnog avaza

Izgleda da Hrvatska ne gradi, po najavama, najveći most u Europi u izgradnji, pišu novinari Avaza koji su obišli gradilište u mjestu Brijesta na Pelješcu, ali i na suprotnoj strani, u 57 kilometara (kopnom) udaljenoj Komarnoj. Sudeći po (ne)viđenom, BiH i Hrvatska žestoko se spore oko mosta koji se ne gradi?!

Od početka radova 24. listopada 2007, koje je spektakularnim nastupom otvorio hrvatski premijer Ivo Sanader, na gradilištu na Pelješcu ostao je samo jedan bager, agregat s reflektorom, kontejner, natpis da je 'nezaposlenima zabranjen pristup' i jedna bačva. Radovi su prestali onog trenutka kada je Sanader prekinuo svoje javljanje uživo za HRT, kada je zaprijetio BiH da ne spori pravo Hrvatske da poveže svoje teritorije. Očito da su, kada su novinarske ekipa otišle s lica mjesta, ugašeni i bageri, pišu Avazovci.

Radne strojeve novinari su pronašli parkirane pored kuća u Brijesti. Sve što je do sada napravljeno jest probijanje tri kilometra puta od naseljenog dijela mjesta Brijesta do izlaza na moru i dijela Pelješca koji gleda prema Komarnoj i Neumu. Put je teško prohodan i u blatu. U Komarnoj je pak pripremljen prostor odakle će započeti izgradnja mosta prema suprotnoj strani i dio pristupnog puta.

No, prema Avazovim saznanjima, i to je odrađeno puno prije početka radova na mostu. Podsjetimo, radovi na pristupnim cestama počeli su još 2005. godine, kada je Sanader najavio početak izgradnje mosta za proljeće 2006, a završetak 2008. godine.

Iz Hrvatskih cesta, koje su naručitelj i investitor radova, novinari nisu uspjeli dobiti komentar. Iako su prije nekoliko dana poslali službeni upit, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban nije odgovorio u kojoj je fazi izgradnja most i što se trenutno radi.