'TO NIJE SMIJEŠNO'

Novinari isprovocirali Karamarka pitanjem o vjerodostojnosti

13.09.2013 u 13:59

Bionic
Reading

HDZ, HSS, HSP dr. Ante Starčević, Hrvatska demokršćanska stranka te BUZ održali su prvi sastanak koalicije na najvišoj razini, a među temama razgovora bila je i aktualna situacija u državi, ali i pripreme zajedničkog programa koji će uskoro predstaviti javnosti. Iako su koalicijski partneri uvjereni da predstavljaju realnu snagu i alternativu Kukuriku koaliciji, u razgovoru s novinarima nisu mogli izbjeći 'grijehe iz prošlosti' zbog kojih danas prozivaju vladajuće

Govoreći u ime najjače stranke u koaliciji, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, nakon koalicijskog sastanka, kazao je da su na zajedničko povezivanje bili potaknuti teškom gospodarskom situacijom u državi, ali i 'čudnim pojavama koje se događaju u svjetonazorskom smislu'.

'Mi smo danas i službeno postali realna snaga i zajednica stranaka koje imaju isti cilj. Ova je vlast destruirala Hrvatsku i materijalno, i gospodarski, i ideološki i moralno. Zavladalo je jedno beznađe, zavladala je situacija indisponiranosti među našim ljudima i izlaz za svoje probleme sve više ljudi pronalazi u bijegu iz Hrvatske. Mi smo tome odlučili stati na put jer smo narodnjačke stranke i živimo i dišemo kao naš narod, znamo što naš narod osjeća i nismo ekskluzivističke stranke koje se bave nadrealnim problemima', rekao je Karamarko.

Karamarko o prijevremenim izborima

S obzirom na to da je Karamarko već prije nekoliko mjeseci najavio da će tražiti prijevremene izbore, novinari su ga upitali kako ih misli isprovocirati s obzirom na to da nema većinu u Saboru.

'Mislim da se problemi razvijaju nekom geometrijskom progresijom i da se to sve brže i brže širi i da se ubrzava rasap gospodarstva. Mislim da neće biti teško isprovocirati te izbore, a mi ćemo sigurno to tražiti, ali ne znam hoćemo li u tome uspjeti', rekao je Karamarko.

Ova vlast, dodao je, uspjela se posvaditi sa svima i 'stvoriti i unutarnje i vanjske neprijatelje'. Odgovor vidi u koaliciji okupljenoj oko HDZ-a, koja će, kako je najavio, sljedećih dana uskladiti i programe, a onda ih i predstaviti i javnosti.

Da je nova koalicija alternativa, kako kaže, 'nesposobnoj vlasti', uvjeren je i predsjednik HSS-a Branko Hrg. 'Mi smo danas razgovarali i kako pružiti građanima doz svjetlosti jer ovo vrijeme, kakvo je sada, definitivno nudi samo mrak', rekao je Hrg poručivši kako se nada da će na novu snagu na političkoj sceni reagirati i vladajuća Kukuriku koalicija.

'Da ih to probudi, ako ne onda mi nećemo trebati puno u programskim smjernicama i osnovama pisati od onoga što su oni pisali prije dvije godine jer stanje koje su tada pisali, programe koje su tada pisali mi samo trebamo malo nadopuniti da je nešto gore nego u ono vrijeme što je bilo kad su oni to pisali', pokušao je objasniti Hrg

Govoreći o glavnim postulatima koalicije desnog centra, Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević poručila je kako im je cilj 'braniti hrvatske interese u Uniji, braniti interese hrvatskog naroda u BiH i osigurati da hrvatski narod ostane u slobodnoj Hrvatskoj'.

No iako u HDZ-u već mjesecima govore kako imaju program kojim će suprotstaviti Kukuriku koaliciji, novinare su ipak zanimale konkretne HDZ-ove ideje.

'Naravno da imamo program i naravno da osnovne zamjerke idu prema agresivnoj i nerazumnoj poreznoj politici koja je uništila poduzetništvo. Mi moramo naći načina kako poticati poduzetništvo, a u konačnici i otvoriti vrata kvalitetnijim investicijama. Dakle, otvaranje što većeg broja radnih mjesta. To bi bio opći zajednički nazivnik', poručio je Karamarko.

Predsjednika glavne oporbene stranke iz takta je ipak izbacilo novinarsko pitanje o dosljednosti i vjerodostojnosti. Naime, Karamarka su novinari podsjetili da je u vrijeme Vlade Jadranke Kosor glasao za Program gospodarskog oporavka koji je predviđao i monetizaciju autocesta, protiv čega se HDZ danas žestoko buni. Jednako tako novinari su podsjetili i da je HDZ omogućio uvođenje ćirilice u Vukovaru iako se danas tome protive.

'Mislim da insinuirate. Spominjete ćirilicu – je li HDZ protiv ćirilice i protiv prava nacionalnih manjina? Ne, nikada nije ni bio, a nije ni danas, ali smo za čvrstu primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a to znači da treba akceptirati članak 8. Nema izgradnje bolje prošlosti. Uvijek sam bio dosljedan oko svega', rekao je Karamarko, što je izazvalo i podsmijeh novinara.

'Ne možemo se na to smješkati, to nije smiješno. U tim momentima nisam bio član stranke i nisam mogao odlučivati ni o čemu. Zašto cijelo vrijeme prebacujemo loptu u tuđe dvorište? Zar ne možemo govoriti o lošoj situaciji i lošem radu ove vlade?' zapitao je Karamarko i pozvao novinare da se bave s budućnosti, a ne prošlosti.

Novinari su i koalicijske partnere upitali smeta li im takva vjerodostojnost HDZ-a. 'Da sam htjela biti u HDZ-u, bila bi u HDZ-u. Ja sam u HSP-u dr. Ante Starčević i provodim statut svoje stranke. Mislim da imam transparentnu i čistu prošlost', rekla je Ruža Tomašić.

Novinari Karamarka isprovocirali pitanjem o vjerodostojnosti