SUD U PULI ODBIO TUŽBU

Novinari Glasa Istre idu na Vrhovni sud

10.11.2010 u 17:45

Bionic
Reading

Županijski sud u Puli odbacio je tužbu sindikalne podružnice Glasa Istre koju su djelatnici u štrajku pokrenuli protiv poslodavca zbog prisilnog udaljavanja s radnog mjesta

'Održana je rasprava pred tročlanim Sudskim vijećem i već je donesena presuda. Naša je tužba odbijena s objašnjenjem da poslodavac nije primijenio institut lockouta', kazao je odvjetnik Tomislav Divić, koji je na današnjoj raspravi u Županijskom sudu u Puli zastupao Sindikat novinara Hrvatske – podružnice Glasa Istre.

'Po primitku pisane presude odlučit ćemo o daljnjem postupanju, no gotovo sigurno je da ćemo se žaliti Vrhovnom sudu', kaže Divić. Usmeno obrazloženje je da se ne radi o lockoutu, nego da je poslodavac fizički onemogućio radnicima da uđu u zgradu navodeći neke svoje razloge. Svjedoci, odnosno nekoliko novinara Glasa Istre koji su u štrajku, tako nisu ni imali priliku svjedočiti.

Tročlano Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Nataša Babić, kako za tportal kaže odvjetnik Divić, smatralo je neospornim da se ne radi o lockoutu pa svjedoci nisu ni bili saslušavani. 'Pozivalo se i na neke upute Sindikata novinara Hrvatske što je bilo objavljeno samo na internetu i nije čak ni bilo potpisano, a gdje se kaže da se štrajk obavlja kod kuće, što mi ne smatramo regularnim', veli Divić.

U slučaju da se Sindikalna podružnica Glasa Istre žali na presudu, što će, prema mišljenju odvjetnika, najvjerojatnije po primitku pisane presude i učiniti, Vrhovni sud također po hitnom postupku – u pet dana od zaprimljene žalbe, mora odlučiti o predmetu.