kod granice s pakistanom

Novinar Reutersa ubijen dok je pratio sukob afganistanske vojske i talibana

16.07.2021 u 13:16

Bionic
Reading

Novinar Reutersa Danish Siddiqui ubijen je u petak dok je pratio sukob afganistanske vojske i talibana blizu graničnog prijelaza s Pakistanom, objavio je afganistanski zapovjednik

Afganistanski su se specijalci borili s talibanima kako bi preuzeli kontrolu nad tržnicom u Spin Boldaku, kada su Siddiqui i visoki afganistanski zapovjednik ubijeni.

Dužnosnik je rekao za Reuters da su hice ispalili talibani.

Siddiqui je od ovoga tjedna bio s afganistanskim specijalcima u južnoj pokrajini Kandahar te je izvještavao o borbama s talibanima.

"Hitno tražimo dodatne informacije i surađujemo s vlastima u pokrajini", navodi se u priopćenju predsjednika Reutersa Michaela Friedenberga i glavne urednice Alessandre Galloni.

"Danish je bio izvanredan novinar, predani suprug i otac te voljeni kolega. Naše su misli s njegovom obitelji u ovo strašno vrijeme", dodaje se.

Ranije je u petak Siddiqui rekao Reutersu da je ranjen šrapnelom u ruku. Oporavljao se kada su se talibani povukli iz borbe u Spin Boldaku.

Razgovarao je s trgovcima kada su talibani ponovno napali, kaže afganistanski zapovjednik.

Reuters nije uspio potvrditi detalje o obnovljenim borbama koje opisuje anonimni dužnosnik.

Siddiqui je bio član Reutersovog tima fotografa koji je 2018. osvojio Pulitzerovu nagradu za dokumentiranje izbjegličke krize Rohinja.

Fotograf Reutersa je od 2010., a pratio je ratove u Afganistanu i Iraku, prosvjede u Hong Kongu i potrese u Nepalu.

Talibani su zauzeli granično područje u srijedu, a riječ je o drugom najvećem graničnom prijelazu s Pakistanom i jednom od najvažnijih ciljeva koje su postigli tijekom brzog napretka širom zemlje, uslijed američkog povlačenja.