ZAUSTAVITE DOPISNIKE

Novinar New York Timesa mora napustiti Kinu

28.01.2014 u 14:01

Bionic
Reading

Dopisnik New York Timesa iz Kine morat će napustiti tu zemlju pošto su mu kineske vlasti odbile produžiti vizu, a njegov slučaj ocrtava pritiske Pekinga na strani tisak

Ta afera se zbiva dok je komunistički režim opužen za represiju zapadnih medija, poput američke agencije Bloomberg ili New York Timesa, koji su objavili istrage o ogromnim bogatstvima osoba bliskih kineskim čelnicima.

Viza novinara Austina Ramzyja (39) istječe u četvrtak, nakon šest godina provedenih u Kini.

Dok je on pratio događaje u Kini za časopis Time, angažirao ga je New York Times, koji je u lipnju predao molbu za vizu, koja je i dalje bez odgovora.

New York Times je u jednom članku obznanio da se čini da 'Kina prisiljava naše novinare da odu'.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang je demantirao da je Ramzyju odbijena viza i precizirao da do četvrtka neće stići odgovor na traženje vize, pa da mora napustiti zemlju.

Austin Ramzy će biti drugi dopisnik New York Timesa koji mora napustiti Kinu u posljednjih 13 mjeseci. New York Times navodi da će njihov novinar i dalje pratiti događaje u Kini s distance i da neće odustati od traženja vize.

I ovaj događaj je jedna iz niza mjera kineskih vlasti protiv medija koje optužuju da su prešli 'crvenu liniju u svojim reportažama'.