ZAMJERIO SE LOKALNOM PODUZETNIKU

Novinar Mesarić pretučen na zadatku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.06.2009 15:41
  • Objavljeno 26.06.2009 u 11:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Obavljajući novinarski zadatak na rijeci Muri, sinoć je pretučen novinar Međimurskih novina Stjepan Mesarić. On je prije mjesec dana policiji podnio prijavu jer ga je otac 24-godišnjeg napadača, građevinski poduzetnik Branko Žganec, vrijeđao i omalovažavao

Mesarić je prije dva mjeseca, na poziv mještana, pisao o loše obavljenim radovima koja je tvrtka Branka Žganeca obavljala u Murskom Središću.

Mesarić je prije tri mjeseca pisao o loše obavljenimradovima tvrtke Autoprijevoz niskogradnja u vlasništvu Branka Žganeca, nakoje su se Međimurskim novinama žalili stanari Frankopanske ulice uMurskom Središću. Tvrtka je u toj ulici izvodila radove na izgradnjipješačko-biciklističke staze.

Nakon što seBranko Žganec redakciji požalio da su navodi iz teksta netočni,objavljena je njegova strana priče.

'Čovjek je na mene nasrnuo i ozlijedio me. Nekoliko me puta zatvorenom šakom udario u lice, ja sam i pao, slomio mi je zub, curila mi je krv... Pogodilo me to, ne samo fizički, nego još više psihički, jer ugrožena je jedna profesija', rekao je Mesarić.

'Došao sam s puta i odmah krenuo prema Muri vidjeti što se događa s poplavom. Na ulaz u gradsku lučicu došao sam oko 23,45 sati, uzeo iz automobila fotoaparat i izašao, kada je ispred mene stao meni nepoznati mladić i prijeteći upitao hoću li sad i o njemu pisati kao o njegovu japi', kaže Mesarić koji je trenutačno kod kuće na bolovanju.

Odvratio mu je da ga ne poznaje, no mladić je nasrnuo udarivši ga nogom nekoliko puta u potkoljenicu, a potom i šakom po licu.

'Primio me za rame, potrgao mi košulju i još me nekoliko puta izudarao', nastavlja Mesarić. 

Vatrogasci koji su u blizini osiguravali nasip priskočili su u pomoć i odvukli nasilnika. Mesarić se odvezao u bolnicu i na policiju. U bolnici su ustvrdili da ima uganuće ručnoga zgloba i otekline po licu i nogama i okvalificirali su to kao lake tjelesne ozljede.

Zlatko Vrzan - Međimurske novine

Zlatko Vrzan - Međimurske novine

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ozlijeđeni Stjepan Mesarić

26-godišnji Žganec je alkotestiran i saslušan, ali nije bilo razloga za njegovo zadržavanje. Prema policiji, njegov nasilnički ispad okvalificiran je kao narušavanje javnoga reda i mira na naročito drzak način, piše Jutarnji list.

Brutalni fizički napad na Mesarića najoštrije su osudili Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

'Njega je u četvrtak navečer nakon verbalnog sukoba pretukao sin građevinskog poduzetnika Branka Žganeca iz Murskog Središća, pa je kolega Mesarić morao zatražiti pomoć Hitne službe Županijske bolnice u Čakovcu.

S natučenim licem i izbijenim zubom, novinar Stjepan Mesarić je, umjesto na svom radnom mjestu, završio na prisilnom bolovanju.

Iako je policija obradila spomenuti slučaj i zasad prekršajno obradila mladog nasilnika, HND ponovno upozorava cijelu javnost na to da je nasilje, nažalost, postalo sastavni dio naše svakodnevice.

'Još jednom podsjećamo hrvatsku javnost da je od 90-tih godina do danas najmanje 50-tak kolegica i kolega napadnuto samo zato što su radili svoj posao. Napadi na novinare se u svakoj normalnoj i demokratskoj državi smatraju ozbiljnom bolešću toga društva', stoji u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik HND-a Luka Brailo.

'Takav nasilni čin krajnje je neprimjeren i nedopustiv način izražavanja nezadovoljstva zbog izvještaja bilo kojeg novinara te zaslužuje svaku osudu.

Svaki građanin koji je nezadovoljan pisanjem nekog novinara ima pravo i mogućnost zakonskim putem reagirati na sporni tekst - ali nitko nema pravo fizički napadati novinara zbog nezadovoljstva njegovim radom.

Pravni put kojim nezadovoljni građanin može reagirati na neki tekst uključuje traženje ispravka u novinama u kojima je tekst objavljan, prijavu autora Vijeću časti HND-a, te kao krajnji korak - tužbu sudu. Reagiranje šakama ne spada u tu civiliziranu i prihvatljivu kategoriju', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica SNH-a Gabrijela Galić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi