ERCEG SVJEDOČIO O PUKANIĆU

Novinar Jelinić udaljen sa suđenja

Bionic
Reading

Suđenje za ubojstvo Ive Pukanića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno svjedočenjem zaštićenog svjedoka Dušana Ercega koji je izjavio da mu je prvooptuženi Robert Matanić, s kojim je bio na odsluženju kazne u Sremskoj Mitrovici, rekao da će ubiti Pukanića

Zaštićeni svjedok Dušan Erceg, koji je s Robertom Matanićem, prvooptuženim za ubojstvo Ive Pukanića, služio zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici, kazao je da se na svjedočenje odlučio nakon što je u ćeliji doznao da je Matanić uhićen zbog ubojstva suvlasnika tjednika Nacional koje mu je najavio još u srpskom zatvoru.

Zbog svega što sam čuo u Sremskoj Mitrovici smatrao sam da sam obavezan javiti sve Hrvatskoj, kazao je Erceg, dodavši da se na taj način želio odužiti svojoj državi.

Inače, riječ je o svjedoku koji je u Srbiji 2005. osuđen na šest godina zatvora zbog prevare, nakon što je zbog istog zločina u toj zemlji osuđen i 1991. Drugu je kaznu dijelom služio i s Matanićem koji je u Sremskoj Mitrovici završio zbog krijumčarenja oružja.

Zaštićeni svjedok tvrdi da nisu često komunicirali, uglavnom u šetnji ili kupaonici, no jednom je ipak čuo da Matanić kaže da će ubiti Ivu Pukanića

'Nakon što je u tjedniku Nacional objavljen tekst o ubojstvima u Bugarskoj, u kojem se loše pisalo o Mataniću, on je kazao: 'Što ta pi... piše, ionako ću ga ubiti za 20 dana'', posvjedočio je Erceg, dodavši da se Matanić bojao izručenja Bugarskoj.

Na suradnju s hrvatskim vlastima u konačnici ga je natjerala zatvorska glasina da je Matanić, koji je u međuvremenu otišao iz zatvora, u Hrvatskoj uhićen zbog Pukanićeva ubojstva.

Jelinić mogući svjedok?

Novinar Nacionala Berislav Jelinić, piše taj list, udaljen je sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Sutkinja Ivana Kršul donijela je tu odluku na prijedlog obrane, i to nakon što je zaštićeni svjedok Erceg rekao da ga je Jelinić dovezao s graničnog prijelaza Bajakovo do Zagreba. Obrana je podnijela zahtjev smatrajući da bi Ercegovo svjedočenje moglo utjecati na iskaz Jelinića koji je potencijalni svjedok. 'Poštujem odluku suda, ali smatram da je nepotrebna. Smatram i da je zahtjev obrane bespotreban jer ću sve o Ercegovom svjedočenju već sutra pročitati u novinama', rekao je Jelinić za Nacionalov portal.

Potom je, kaže, bio u vezi s hrvatskim veleposlanstvom, ravnateljstvom policije, ali i tjednikom Nacional, preko čijeg je novinara Berislava Jelinića, nakon što mu je u zatvoru odobren uvjetni otpust, došao u Zagreb i dao iskaz USKOK-u.

Kazao je i da o Pukanićevu ubojstvu nije želio razgovarati sa srpskom policijom, na što mu je, tvrdi, jedan od policajaca rekao: 'Nemaš povjerenja u našeg ministra, a tvoj je povezan s islamskim fundamentalistima.'

No većina pitanja obrane optuženika odnosila se na način na koji je Erceg došao do fotografije osobe pod nadimkom Kardinal, za koju tvrdi da je posjetila Matanića u zatvoru.

Iako se pod tim nadimkom u spisu spominje optuženi Slobodan Đurović, svjedok je kazao da je riječ o drugoj osobi.

Fotografiju osobe koju zna pod nadimkom Kardinal predao je sudskom vijeću, tvrdeći da ju je prije otprilike mjesec dana dobio od zatvorenika s kojim je također bio u Mitrovici.

Tu je fotografiju, ali i videozapis na kojem je Matanić u društvu Sretena Jocića, imao i u svom 'zatvorskom' mobitelu za koji nije želio otkriti od koga ga je nabavio po cijeni od 120 eura.

Kazao je tek da je ta osoba još u zatvoru te da ne želi da zbog toga bude 'izboden'.

Erceg će svoje svjedočenje nastaviti i sutra, kad bi mu nakon obrane trebali postavljati pitanja optuženici i sudsko vijeće.