SANADEROV PRIJATELJ

Novi zamjenik ministra: Tigar koji je dostavljao bakalar

18.03.2016 u 20:48

Bionic
Reading

Nakon što su uspješno opstruirali ideju da glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić uđe u sastav nove Vlade - prije neuspješne kandidature za ministra branitelja Most je blokirao i mogućnost da on preuzme mjesto zamjenika ministra unutarnjih poslova - zamjena je pronađena u obliku Davora Blaževića zvanog Tigar

Imenom malo poznat, ali fizionomijom nadaleko slavan, novi zamjenik ministra Vlahe Orepića jest dugogodišnji osobni tjelesni čuvar bivšeg premijera Ive Sanadera i jedan od ključnih svjedoka njegove sudske obrane u predmetu Fimi medija. Blaževićev novi šef ovih dana zamoljen je da prokomentira izbor HDZ-a, koji je ovim popunio svoju kvotu u MUP-u, pa je odgovorio kratkom rečenicom: 'Novo vrijeme, novi zadaci.'

U hijerarhiji Ministarstva unutarnjih poslova Tigar se ovim imenovanjem uspeo za jednu stepenicu jer je kao voditelj projekata dosad de facto bio pomoćnik zamjenika ministra, Splićanina Evelina Tonkovića. Radilo se ipak o funkciji bez velikih ovlasti ili odgovornosti, odnosno o položaju na koji je sklonjen prije četiri godine. SDP-ovog ministra Ranka Ostojića, naime, on je dočekao kao šef Ureda za osiguranje MUP-a, odakle je ekspresno uklonjen uz neslužbenu najavu pokretanja stegovnog postupka - do kojega nikad nije došlo.

Najbliže izbacivanju iz policijskog sustava bio je koncem 2011., kada su ga fotoreporteri snimili kako na adresu Sanaderova odvjetnika Gorana Suića donosi nekakav paket, čime se posumnjalo da je u vezi s osumnjičenikom za teški kriminal. Ispostavilo se da nikakvog osobnog kontakta nije bilo već da je bivšem premijeru Tigar samo donio - bakalar.

Divno prijateljstvo nešto kasnije demonstrirano je svjedočenjem na suđenju Ivi Sanaderu, gdje je Blažević oponirao pokajniku Mladenu Barišiću u važnim segmentima njegova iskaza - ustvrdio je da Sanader nikada nije tražio da ga se ne čuva i da nije koristio vladin zrakoplov u privatne svrhe, ali i da je bilo nemoguće da preko Barišića primi mito od da milijuna eura jer bi HDZ-ovom torbaru premijerovo osiguranje sasvim sigurno pregledalo torbe. Sutkinja Ivana Čalić tada je primijetila da Blažević svojim iskazom štiti Sanadera.

Na istom suđenju otkrilo se i da je Tigar svojedobno iz blagajne HDZ-a na ruke primio 10.000 kuna iz stranačkog crnog fonda, što je on potvrdio uz objašnjenje da se radilo o novcu za putne troškove za jedno iznenadno putovanje preko vikenda, što je refundirao kada mu je novac isplaćen u MUP-u.

Za Blaževićevim mandatom u vrhu MUP-ove hijerarhije vuku se neslužbene optužbe da je prešućivao i nije sankcionirao neobično ponašanje svojih podređenih, posebno jednog službenika koji je stavljao policajce na raspolaganje istarskom poduzetniku Draženu Golemoviću, organizirao njegovu pratnju i pružao usluge u Zagrebu, a zauzvrat ljetovao u Golemovićevoj vili.

Pamti se da je kao šef Ureda za osiguranje u MUP-u igrao ulogu u otvorenom sukobu tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića i tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka: Josipović je poželio da uz njega bude Goran Vuković zvani Vuk, a Karamarko je to odbijao, pa je bivši predsjednik javno govorio da o njegovom osiguranju ne bi trebao odlučivati Tigar kao 'čovjek koji je uvijek bio uz Sanadera'.

Novi zamjenik ministra unutarnjih poslova rodom je iz Šibenika, po struci inženjer prometa, oženjen je otac jednog djeteta. Navodno slabo govori engleski jezik, no zato dobro vlada borilačkim vještinama.

Sudionik je Domovinskog rata i nositelj nekoliko visokih priznanja, a u policijskom sustavu nalazi se još od 1992., kada je bio šibenski policajac. Dolaskom na dosad najvišu funkciju u karijeri vjerojatno je za ubuduće izbjegao sudbinu tjelohranitelja najviših državnih dužnosnika koji radikalno napreduju ili nazaduju ovisno o izbornim rezultatima osoba koje čuvaju. No tek treba vidjeti je li MUP depolitiziran i hoće li to ikada biti.