posvajanje djece

Novi uhićeni u Zambiji je 'mozak' cijele operacije?

05.04.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Još jedna osoba uhićena je u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga, a kako javlja Jutarnji list, radi se o Stevenu Muliji, kojeg zambijske vlasti sumnjiče da je bio glavni u operaciji posvojenja kongoanske djece za četiri hrvatska para koja na slobodi čekaju suđenje u Zambiji

Suradnik Jutarnjeg lista i novinar Stafrance Zulu pratio je njegovo dovođenje pred sud i izjašnjavanje o krivnji. Zulu kaže kako je riječ o državljaninu DR Konga kojeg se optužuje da upravo on stoji iza, kako oni smatraju, pokušaja trgovine djecom u koju su uključena četiri hrvatska para.

Optužen je prema četiri točke optužnice. Svaka točka optužnice vezana je uz jedno posvojeno dijete. U točki jedan tako se navodi da je Mulija u razdoblju od 2. do 7. prosinca zajedno s još nepoznatim osobama pokušao trgovati jednim djetetom unutar granica Zambije i to u svrhu iskorištavanja. U istom razdoblju, navodi se u drugoj, trećoj i četvrtoj točki optužnice, pokušao je trgovati i s drugom djecom u svrhu iskorištavanja.

  • +9
Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Podsjetimo, četiri hrvatska para koja su u prosincu otišla u Zambiju po djecu koju su posvojili iz DR Konga već mjesecima proživljavaju noćnu moru. Trenutačno su u iščekivanju početka suđenja zbog optužbi za trgovinu djecom s namjerom iskorištavanja.