igre moći

Novi udarac zapadnih velesila na Kinu: Tko će sve u diplomatski bojkot Olimpijskih igara i kako će Peking uzvratiti?

03.01.2022 u 21:03

Bionic
Reading

Sve autoritarnija vlast u Kini i sustav vrijednosti koji izvoze, a koji potkopava demokraciju i poštivanje ljudskih prava diljem svijeta zabrinjava Zapad. Globalni sukob Kine i Zapada sada prijeti da se prenese i na sportski teren i zasjeni nadolazeće Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu, uz sve glasnije pozive za bojkotom

Za sada sportskog bojkota igara neće biti, ali diplomatski bojkot Olimpijskih igara su najavile Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Velika Britanija. Te zemlje neće slati službena izaslanstva u Peking ogorčene stanjem ljudskih prava u Kini. Druga strana je odgovorila da će svi koji sudjeluju u bojkotu biti suočeni s protumjerama. Kina je drugo gospodarstvo svijeta te koriste tu poziciju kako bi natjerali zemlje i organizacije na šutnje i vezi s neprihvatljivim praksama koje provode, stvarajući privid globalnog pristanka na njezinu politiku.

Zemlje predvođene Sjedinjenim Američkim Državama optužuju Kinu da je počinila genocid nad Ujgurima u provinciji Xinjiang, što službeni Peking poriče. Skupine za ljudska prava također skreću pozornost na represiju u Tibetu i suzbijanje demokratskih sloboda u Hong Kongu. Nestanak kineske teniske zvijezde Peng Shuai iz javnosti u studenom nakon što je optužila bivšeg zamjenika premijera Zhang Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na seks dodatno je potaknula zabrinutost.

Demokratske zemlje se brinu da bi dopuštanje Pekingu da bude domaćin Olimpijskih igara bez da se upozorava na prakse nepoštivanja ljudskih prava samo učvrstilo kineski autoritarizam u zemlji i inozemstvu. Međutim, nisu samo ljudska prava ono što smeta zapadu. SAD i partneri također su zabrinuti zbog uspona Kine kao globalnog suparnika pa na sve načine nastoje zaustaviti ekspanziju. Prisutan je i strah od ranjivosti demokratskog sustava koji se pokazao na djelu u nekih europskih zemljama kao i u samom SAD-u posljednjih godina.

Tijekom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa promicanje demokracije i ljudskih prava je palo u drugi plan američke politike, ali se s predsjednikom Joeom Bidenom vraća u prvi plan. Stanje demokracije i ljudskih prava te autoritarnost režima na vlasti je danas i prvom planu kada se kritizira glavne američke globalne konkurente - Rusiju i Kinu. Riječ je o strategiji konstantnog pritiska kojim se te zemlje etiketira kao problematične.

Zbog svega Olimpijske igre u Pekingu 2022. nisu mogle izbjeći političko miješanje kao jedan od elemenata zaustavljanja emitiranja ružičaste slike o stanju Kini u svijetu.

Prosvjedi nevladinih udruga svako nisu bez temelja. Koalicija od gotovo dvjesto skupina za ljudska prava početkom prošlog mjeseca je poručilo da bi sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Pekingu bilo zatvaralo oči pred ovim zlouporabama i da bi se moglo smatrati "potvrdom autoritarne vladavine kineske komunističke partije". Međunarodni olimpijski odbor (MOO), koji organizira igre, nastoji izbjeći kontroverzu i dalje drži "neutralan" stav o političkim pitanjima.

Masovno suđenje na stadionu u Xinjiangu Izvor: EPA / Autor: LI XIN

Ljetne igre u Pekingu 2008. bile su prve olimpijske igre u Kini, a mnogi Kinezi i kod kuće i diljem svijeta osjećali su golem osjećaj ponosa i domoljublja. Taj je entuzijazam u igri ulijevao nezaboravan osjećaj radosti i nade. Cijela se zemlja mobilizirala za tu priliku, priredivši zadivljujuće svečanosti i ne štedeći pri izgradnji novih objekata. Zapadne demokracije nadale su se da će Olimpijske igre označiti novu eru demokratskih reformi za Kinu. Kratkoročno, činilo se da djeluje, ali s dolaskom Xi Jinpinga na vlast smjer se promijenio.

Slučajno ili ne, poklopilo se to da će Zimske olimpijske igre u Pekingu ostati uskraćene i za sudjelovanje zvijezda iz nabolje hokejaške lige na svijetu, američko-kanadskog NHL-a, zemalja koje sudjeluju u diplomatskog bojkotu igara. Hokejaški turnir jedna je od najvećih poslastica Zimskih olimpijskih igara. Nacionalna hokejaška liga (NHL) prvi put je počela slati svoje profesionalce na Olimpijske igre 1998. u Nagano u Japanu. Nakon što su preskočili igre u PyeongChangu, NHL i udruga igrača sklopili su dogovor da igrači ponovno predstavljaju svoje zemlje na turniru najboljih u Pekingu.

  • +15
Pripreme za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Međutim, Covid-19 je bacio u koš u taj plan. Širenje omikron varijante diljem Sjeverne Amerike natjeralo je NHL da odgodi brojne utakmice u prosincu, a liga i sindikat odlučili su se povući s Olimpijskih igara. NHL će sada pokušati ugurati odgođene utakmice u prethodno zakazanu olimpijsku stanku od 6. do 22. veljače.

Ovo nije prvi put da se Olimpijske igre koriste u političke svrhe. Najpoznatiji primjeri su bili kada su SAD predvodile bojkot Olimpijskih igara u Moskvi u znak protesta protiv sovjetske invazije na Afganistan. Sovjetski Savez je uzvratio 1984. bojkotirajući Olimpijske igre u Los Angelesu. Posljednji potpuni bojkot bio je 1988., kada su Sjeverna Koreja i njezini saveznici preskočili Olimpijske igre u Seulu.