REPRESIJA UOČI PROSVJEDA

Novi slučajevi privođenja zbog Sanadera

02.12.2008 u 13:17

Bionic
Reading

Prosvjedni skupovi protiv Vlade, čije je održavanje najavljeno za 5. prosinca u svim većim hrvatskim gradovima, ima već 60.000 pristalica na internetskoj stranici Facebook, što izaziva nervozu Vlade i nova uhićenja

Prvi put nakon devedesetih godina i vladavine Franje Tuđmana u Hrvatskoj se počela provoditi represija nad građanima koji žele izraziti slobodno izraziti svoj politički stav. To je posljedica panike koju je u hrvatskoj Vladi izazvala inicijativa organizacije prosvjednih skupova diljem Hrvatske, koja je nastala na internetskoj stranici Facebook.

Tako je jučer u Zadru policija privela Ivanu Loko, lokalnu koordinatoricu prosvjednog skupa u tom gradu, objavio je Nacional. Ona je lijepila plakate kojima se građane poziva da se 5. prosinca okupe na prosvjedu na središnjem zadarskom trgu, kad su je dva policajca zaustavila i rekla joj da je moraju otpratiti u policijsku postaju.

Ivana Loko im je pokušala objasniti da za privođenje nema razloga, s obzirom na to da je prosvjed uredno registriran kod policije, ali su policijski službenici ignorirali njezina objašnjenja. Nakon dolaska u policijsku stanicu, privedena ih je uspjela uvjeriti da kod svojih nadređenih provjere je li prosvjed uredno registriran. Ipak, tek nakon intervencije načelnika Policijske uprave zadarske, Ivana Loko je puštena kući. Prema informacijama kojima raspolaže Nacional, načelnik joj se ispričao tvrdeći da se radilo o zabuni, jer policajci nisu znali da se radi o uredno prijavljenom prosvjedu.

U Policijskoj upravi zadarskoj Nacionalu je potvrđeno da je Ivana Loko bila na razgovoru u policiji, ali kako tvrde u policiji, nije se radilo o obavijesnom razgovoru, već o 'ravnopravnom razgovoru o određenim aspektima prosvjeda, bez ikakvih represivnih elemenata'.

U Zagrebu je također priveden aktivist, koji je u policijskoj postaji ispitivan zbog lijepljenja plakata. Policiju su zanimali i podaci o organizatorima prosvjeda, kazao je zagrebački koordinator prosvjeda Josip Dellolio za Novi list.

Prema neslužbenim informacijama, aktivist je priveden u zagrebačku Prvu policijsku postaju gdje je zadržan više od šest sati.

Nacional posjeduje pisma koje je uhićeni napisao drugim kolegama koji se bave organizacijom skupa u kojem tvrdi da je više od pet sati proveo sjedeći u prostoriji velikoj tek nekoliko kvadrata, u društvu ilegalnog imigranta i osobe optužene za silovanje.

Nakon ispitivanja, policija ga je pustila kući, uz poruku da 'više ne lijepi plakate'. Zbog nedostupnosti osoba zaduženih za odnose s javnošću nisu se mogli provjeriti ovi navodi.

Više o prosvjedima koji bi se trebali održati na glavnim trgovima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Zadra, Pule i Požege u petak, 5. prosinca, s početkom u 18 sati, možete saznati na stranicama građanske inicijative pod sloganom 'Neka se čuje glas naroda'.