ISTRAŽIVANJE O UVJETIMA RADA

Novi sindikat: Radnici su daleko od dostojanstvene plaće koju i Ustav jamči

20.07.2021 u 17:12

Bionic
Reading

Čelnici Novog sindikata Mario Iveković i Tomislav Kiš predstavili su u utorak u Šibeniku rezultate istraživanja o uvjetima rada radnika i sezonaca u Hrvatskoj te ocijenili da su radnici daleko od dostojanstvene plaće koju im jamči i Ustav.

Istraživanje je obuhvatilo iskustva radnika vezana uz poštivanje njihovih prava, zadovoljstvo poslom, uvjete i organizaciju rada, s posebnim naglaskom na uvjete rada tijekom pandemije covida-19. Konačni rezultati istraživanja bit će poznati u kolovozu, no sindikalisti kažu da se već može govoriti o trendovima, posebno u svjetlu najavljenih izmjena u Zakonu o radu.

"Nadamo se tako da će i rezultati našeg istraživanja, kao i drugih koji se rade, biti uzeti pri tome u obzir", rekao je Kiš.

Iveković je istaknuo da se iz istraživanja dade iščitati da "državne institucije nisu kvalitetno pristupile rješavanju ključnih pitanja".

"To su najprije plaće, za koje i izvan ovog projekta zagovaramo da budu dostojanstvene što stoji i u Ustavu Republike Hrvatske. Počeli smo u tom smjeru provoditi kampanju politikom minimalne plaće koja bi trebala biti značajnije povećana. Premijer kaže da je minimalna plaća više puta narasla po pest posto i s time se hvali. Ali ako je baza bila niska, to se povećanje na plaći neće puno osjetiti. Po tome smo i danas na dnu Europske unije, a daleko smo od dostojanstvene plaće", ustvrdio je Iveković.

Zbog toga, dodao je, u Hrvatskoj više nema domaće radne snage za sezonske poslove.

"Ljudi bježe vani. Ostaju samo oni u djelatnostima u kojima se isplaćuje dostojanstvena plaća. Ne radi se dovoljno na školovanju domaće radne snage, a uvozi se strana. Covid je te pobrkao dosta matematike, ali nije izlika za donošenje loših mjera. Kad bi se zacrtala politika da će radnici u Hrvatskoj za pet ili deset godina imati višu plaću, vjerujem da bi ih više u državi i ostalo", smatra Iveković.

Tomislav Kiš izvijestio je da se prvi dio istraživanja provodio među ljudima koji su se spremali otići raditi za sezonu, a drugi dio sada, u sezoni te da je istraživanje pri kraju.

U teoriji su prava radnika u Hrvatskoj dobra, ali problem je njihova primjena u praksi. Jedan od trendova je da su sezonski radnici u srpnju puno zadovoljniji s obzirom na relativno niska očekivanja koja su imali u ožujku, na početku istraživanja. Izgleda da je ponuda i potražnja radne snage na tržištu učinila svoje. Poslodavci su morali posegnuti za stimulativnim mjerama, rekao je Kiš.

Manje je žalbi i pritužbi i na smještaj, na plaće, kao i na poštivanje radnog vremena nego što su u Novom sindikatu očekivali.

"To je dobar znak. Vidljiv je i sve veći broj stranih sezonskih radnika, a sve je manje radnika koji imaju stručnu spremu adekvatnu za rad u sezoni. Ima i sitnih razlika po regijama. Trend je i da su stalno zaposleni radnici nešto stroži i kritičniji prema primjeni svojih prava", rekao je tajnik Novog sindikata.

Sindikalisti od istraživanja očekuju relevantne podatke na temelju kojih će izraditi prijedloge s kojima će ići prema Vladi i ministarstvima, a sve kako bi radnici bili zadovoljniji.

Istraživanje provodi tim Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za socijalnu politiku, u sklopu projekta "ZaRUP – Zadovoljan radnik, uspješan poslodavac", a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Novi sindikat.

Konferencija je sazvana u Šibeniku jer na Jadranu - u Istri i Dalmaciji - ima najviše sezonaca, a ove godine je i "nešto jače" zaživjela turistička sezona.