OSIGURANA KUKURIKU VEĆINA

Novi saziv Sabora već između Božića i Nove godine?

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 05.12.2011 12:59
  • Objavljeno 05.12.2011 u 11:19
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

S obzirom na premoćnu pobjedu Kukuriku koalicije i osvojenih 80 mandata, novi saziv Hrvatskog sabora mogao bi se konstituirati već između Božića i Nove godine, kada bi, ukoliko se sve na vrijeme dogovori, Hrvatska mogla dobiti i novu vladu

Već sinoć se i u stožeru Kukuriku koalicije, ali i u stožeru HDZ-a, neslužbeno moglo čuti da bismo mogli imati novi saziv Sabora između Božića i Nove godine. Naime, sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Sabor, politička stranka, nositelji neovisne liste, kandidati za zastupnike u Sabor, najmanje 100 birača ili najmanje 5 posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori mogu u roku od 48 sati od izbornog dana Državnom izbornom povjerenstvu podnijeti prigovor zbog tijeka izbora. U istom roku DIP mora odgovoriti na žalbe.

Ukoliko pak izborni sudionici nisu zadovoljni pravorijekom Državnog izbornog povjerenstva, u roku od 48 sati od dobivanja rješenja DIP-a mogu se žaliti i Ustavnom sudu, koji ima isti rok za odgovor.

Tek tada Državno izborno povjerenstvo može objaviti i konačne službene rezultate izbora. Oni su, primjerice, 2003. proglašeni nakon 15 dana, a prilikom parlamentarnih izbora 2007. nakon čak 29 dana.

Nakon službene objave rezultata počinje teći rok od 20 dana u kojem mora biti konstituiran novi saziv Sabora. S obzirom da je Kukuriku koalicija premoćno osvojila čak 80 saborskih mandata, neće biti potrebe za velikim konzultacijama s predsjednikom Ivom Josipovićem oko mandatara nove vlade te će stoga kukurikavcima biti u interesu da se Sabor što prije konstituira, a procjenjuje se da bi to moglo biti već između Božića i Nove godine.

Sabor se službeno konstituira izborom novog predsjednika parlamenta, a do tog trenutka konstituirajuću sjednicu vodit će stari predsjednik Sabora Luka Bebić. Na konstituirajućoj sjednici Sabora također se bira novo Mandatno-imunitetno povjerenstvo, koje na toj sjednici mora podnijeti izvješće Saboru o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, o imenima zastupnika koji obnašaju nespojivu dužnost, zbog čega moraju staviti mandat u mirovanje, o imenima zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev te o zamjenicima zastupnika koji umjesto njih počinju obnašati zastupničku dužnost. Izabrani zastupnici, koji daju ostavku ili stavljaju mandat u mirovanje, moraju o tome obavijestiti predsjednika Sabora iz prethodnog saziva, i to 24 sata prije početka konstituirajuće sjednice.

Nakon što Sabor prihvati izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima zastupnici daju prisegu.

Sa završetkom izbora, s obzirom da je Kukuriku koalicija osvojila 80 mandata, Milanović može zatražiti mandat. Predsjednik Josipović povjerit će mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. To će, naravno, biti Zoran Milanović, premijerski kandidat Kukuriku koalicije koja je osvojila 80 mandata, četiri više od potrebnih 76 za formiranje vladajuće većine.

Odmah nakon sastavljanja Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Tek kada dobije povjerenje Sabora, novi premijer i njegovi ministri mogu stupiti na dužnost.

Tada, sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti, kreće i postupak primopredaje vlasti.

Vlada Jadranke Kosor, sukladno zakonu, u tom je postupku dužna izvijestiti novu vladu o stanju i problemima u obavljanju poslova iz ovlasti Vlade, a ministri iz vlade Jadranke Kosor dužni su detaljno izvijestiti o stanju i problemima u područjima iz djelokruga tijela kojim su upravljali.

Kosoričina vlada dužna je, osim izvješća, novoj vladi podnijeti posebno izvješće o preuzetim, a nepodmirenim obavezama, do dana primopredaje vlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi