ZIJAD BAHA EL-DIN

Novi premijer Egipta - socijaldemokrat?

08.07.2013 u 09:50

Bionic
Reading

Socialdemokrat Zijad Baha el-Din će vjerojatno biti imenovan na dužnost privremenog premijera Egipta, doznaje u nedjelju navečer Reuters pozivajući se na glasnogovornika predsjedništva

On je rekao i da će Muhamed ElBaradei preuzeti dužnost potpredsjednika vlade. Baha el-Din je pravnik obrazovan na sveučilištu u Oksfordu, bio je zadužen za investicije u nekadašnjoj vladi bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka tijekom razdoblja liberalizacije ali je poslije dao ostavku na položaj.

Čelnik vodeće egipatske islamističke stranke odbacio je, međutim, izbor el-Dina za privremenog premijera, tvrdeći da bi ta dužnost trebala zapasti nekog tko je politički neutralan.

Younes Makhyoun, čelnik ultrakonzervativne Salafističke stranke, izjavio je Reutersu da se protivi i planovima da se ElBaradei imenuje zamjenikom premijera.

'Oboje su iz iste stranke, Fronte nacionalnog spasa. Bojim se da bi to bio prelazak s jednog isključivog pristupa na drugi', rekao je, reagirajući na optužbe da je Muslimanskog bratstvo pokušalo monopolizirati moć.

Stotine tisuća pristaša i protivnika svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija izišle su u nedjelju na ulice Kaira i Aleksandrije, samo dva dana nakon što je tijekom sličnih okupljanja poginulo 35 osoba.

Deseci Mursijevih pristaša i pripadnika Muslimanskog bratstva ubijeni su u sukobima s vojskom u sjeveroistočnom dijelu Kaira i kod vojarni republikanske garde gdje se, prema njihovom vjerovanju nalazi zatočen svrgnuti egipatski predsjednik.