sljedeća runda u sočiju

Novi krug mirovnih pregovora o Siriji završio bez napretka

31.10.2017 u 19:44

Bionic
Reading

Novi krug mirovnih pregovora o Siriji organizran u Astani završio je u utorak bez očitog napretka, uz prijedlog Rusije o sastanku tridesetak sirijskih političkih čimbenika 18. studenoga u ruskom crnomorskom odmaralištu Sočiju.

Suprotno od ženevskog procesa, koji je na mrtvoj točci, mirovni proces Astane se do sada koncentirao na vojna i tehnička pitanja, ali Moskva, drži Bashar al-Assad, pokušava naći politički izlaz.

Nakon sedmog kruga tih pregovora u glavnom gradu Kazahstana, Rusija i Iran, saveznici režima i Turska koja podržava pobunjenike, predstavili su u zajedničkom priopćenju inicijativu Rusije, za organiziranje kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga 18. studenoga u Sočiju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo na svojoj internetskoj stranici popis 33 pozvanih političkih organizacija, među kojima su oporbene skupine i one bliske vladi.

Proces u Astani koji je pod pokroviteljstvom Teherana, Moskve i Ankare, do sada je omogućio smirenje u četiri sirijske regije, u regiji Idleba, Homsa, Istočne Gute i na jugu zemlje.

Tijekom posljednjeg susreta sredinom rujna, Rusija i Turska su najavile sporazum zajedničkog raspoređivanja snaga za održavanje reda u zoni Idleba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin će u srijedu otputovati u Teheran gdje će razgovarati s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem. Novi krug pregovora o Siriji u Ženevi je predviđen 28. studenoga pod okriljem UN-a.