burno u saboru

Novi ispad u Saboru: Zekanović izvrijeđao Sandru Benčić, oporba napustila sabornicu

13.07.2022 u 16:36

Bionic
Reading

Iako je jutarnji dio saborske rasprave o početku procesa izmjena Ustava prošao relativno mirno, u poslijepodnevnim satima došlo je do žestokog obračuna između Hrvoja Zekanovića i oporbenih zastupnica

Situacija je uzavrla nakon Zekanovićevog samostalnog izlaganja na temu izmjena Ustava gdje je prozvao gotovo cijelu oporbu. 'Možemo, Most, Radnička fronta, SDP, Glas su jedni drugima žetončići. Svi su unisoni i zajedno protiv ustavnih promjena. Samo svi imaju drugu pobudu, a možda i nemaju', poručio je Zekanović.

Odgovorila mu je Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka. 'Kažete da smo jedni drugim žetončići jer se zajedno protivimo ograničavanju narodnih referendumskih inicijativa. To vam se zove opozicija. A žetončić vam je onaj koji je izabran kao opozicija, a prešao je glasat i branit većinu. To vam je, gospodine Zekanoviću, žetončić, a vaše ime i prezime u rječniku će stajati kao objašnjenje pojma žetončić', poručila mu je Benčić.

Zekanović joj nije ostao dužan i izazvao niz povreda poslovnika oporbenih saborskih zastupnica. 'Drago mi je da ste barem u gornjem dijelu prikladno odjeveni, da niste opet došli u majici na špaline. Drago mi je da ste poradili na odijevanju', poručio je Zekanović, aludirajući i na ideju Hrvatskih suverenista da se za zastupnike uvede dress code.

Benčić se javila i obratila Zekanoviću. 'Ovo je opetovano vrijeđanje isključivo saborskih zastupnica na osnovi njihovog izgleda i odijevanja. Osim što je to vrijeđanje, moram izraziti zabrinutost za vašu opsjednutost mojim majicama na špaline, badekostimima i što ste već sve ovdje nabrajali. Molila bih vas da se obuzdate, ako ništa drugo, onda zbog javnosti. A liječite se privatno', poručila mu je, a nakon toga joj je predsjedavajući Ante Sanader udijelio opomenu jer je povredu poslovnika iskoristila kao repliku.

  • +26
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za povredu poslovnika javila se i Katarina Peović iz Radničke fronte. 'Ovo je tipičan primjer diskriminacije i vrijeđanja po rodnom pitanju. Ne možete to dopustiti, morate reagirati', poručila je Peović Sanaderu.

'Ja to nisam shvatio, možda se radi o modnim detaljima', komentirao je Sanader.

Povreda poslovnika stigla je i od SDP-ove Sabine Glasovac. 'Kolega Zekanović uvrijedio je određene kolegice zastupnice, a bilo bi dobro kada biste ga vi upozorili i objasnili mu da je u Hrvatski sabor važnije ponijeti mozak i kralježnicu nego dugi par rukava', poručila je Glasovac i dobila opomenu.

Nakon svega javio se još jednom i sam Zekanović. 'Moram prije svega reći kolegici Benčić, nemojte ti laskati, niste moj tip. S druge strane, ja ne znam jeste li vi kolega ili kolegica uopće. Ja ću pretpostaviti da je ona kolegica', kazao je Zekanović, no Sanader ga je odmah prekinuo i udijelio mu opomenu.

Nakon takvih riječi Zekanovića oporbeni zastupnici digli su se i napustili su sabornicu .'Ovo zadnje vam nije bilo u redu. Razumijem da možete govoriti u efektu ali ovo prema kolegicama nije bilo u redu', poručio mu je HDZ-ov Josip Borić.