OBRANA OČEKUJE OBRAT

Novi dokaz ruši optužnicu o Podravci?

24.01.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je sve prigovore branitelja i okrivljenika u tzv. aferi Spice u kojoj se sudi Damiru Polančecu i drugima za malverzacije u Podravci. Mate Matić, odvjetnik Zdravka Šestaka, najavio je da su odvjetnici u posjedu dokumenta koji smatraju ključnim za dokazivanje tvrdnje da je u Podravci trebalo doći do neprijateljskog preuzimanja

Podsjetimo, branitelji okrivljenika tražili su da se iz optužnice, između ostalog izbaci knjigovodstveno-financijsko vještačenje, a smatrali su i da USKOK nije nadležan za cijeli slučaj.

'Optužno vijeće zauzelo je stav da optužnica zadovoljava sve uvjete i da se može pokrenuti sudski proces', kazao je predsjednik Optužnog vijeća Ivan Turudić

Za razliku od suca Turudića, Milenko Umičević, branitelj jednog od optuženih Srđana Mladinića, mišljenja je da su iskazi svjedoka prikupljeni na nezakonit način.

'Sud sada formira spis. Vijeće je zauzelo stav da se prigovori obrane na nezakonitost prikupljenih dokaza odnose na nedorečeni Zakon o kaznenom postupku. Bez obzira na to što je obrana tražila da se prema članku 140. Ustava RH uvaže odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je stajališta da branitelji okrivljenih imaju pravo biti nazočni ispitivanju svjedoka u samoj fazi postupka', kazao je Umičević.

Ako je suditi prema riječima Mate Matića, odvjetnika Zdravka Šestaka, u slučaju Podravka bi se mogao dogoditi iznenadan obrat. Naime, Matić je najavio da su odvjetnici u posjedu dokumenta koji smatraju ključnim za dokazivanje tvrdnje da je u Podravci trebalo doći do neprijateljskog preuzimanja.

'Norveška tvrtka Riber & Son nije željela preuzeti samo 25 posto Podravke, već u sto posto. Imamo dokument koji to dokazuje, a to znači i da naše tvrdnje o neprijateljskom preuzimanju nisu bile izmišljene priče, već činjenica koja stoji na papiru. Taj dokument nastojat ćemo u petak uvrstiti u spis na koji će netko morati dati očitovanje', kazao je odvjetnik Matić.

Upitan gdje je do sada bio taj dokument i kako ga USKOK nije pronašao, Matić je rekao da to nije bitno.

'Kad smo ga dobili, mi smo ga preveli. Gdje je bio do sada, to nije važno. Njegov je original cijelo vrijeme pohranjen u Zagrebačkoj banci', zaključio je Matić.

Podsjetimo, tvrtka Riber & Son ranije je u više navrata tvrdila da nikad nije bila zainteresirani za preuzimanje Podravke.

Optužnica u ovoj aferi podignuta je u rujnu 2010, a njome se bivšeg HDZ-ovog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca te sedmoricu bivših Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera tereti za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, zloporabu položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje na zloporabe te protuzakonito posredovanje.

U osmeročlanoj ekipi zvanoj Spice boys Polančecu društvo čine bivši predsjednici uprave Podravke Darko Marinac i Zdravko Šestak, bivši članovi uprave Podravke Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor propale splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, vlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te zagrebački odvjetnik Zoran Marković

USKOK, naime, Damiru Polančecu stavlja na teret da je šefovao zločinačkom mrežom odgovornom za gospodarske malverzacije kojima je Podravka oštećena za oko 400 milijuna kuna.