STROJOVOĐA U STANJU ŠOKA

Novi detalji o eksploziji u Podsusedu

09.01.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Uzrok eksplozije na pruzi kod zagrebačkog Podsuseda u trenutku prolaska teretnog vlaka, još nije poznat. Za promet je i dalje zatvorena Aleja Bologne. Iako očevid još traje, krenula su svakojaka nagađanja, a stanovnicima Podsuseda eksplozija je danas glavna tema. Promet je od 16 sati uspostavljen, ali samo jednim kolosijekom

'Kamenje je letjelo 400-tinjak metara'

'Čuo sam kao neki tup udarac, eksplozija. Prvo sam pomislio da je eksplodirala peć ili neka plinska naprava, no onda sam vidio da su prozori razbijeni, pa sam izašao van. Tamo su već bila dvoja policijska vozila. Susjedima su također stradali prozori, a od siline eksplozije poletjelo je i kamenje 400-tinjak metara, do obližnjeg kafića', rekao je jedan od stanovnika Podsuseda.

Iako je i u popodnevnim satima trajao očevid, od 16 sati je otvoren lijevi kolosijek, pa se njime željeznički promet odvija naizmjenično.

Na terenu je velik broj policijskih službenika, procjenjuje se stotinjak, u Podsusedu su i djelatnici Državnog odvjetništva, a u očevidu su sudjelovali i pripadnici protueksplozijskog odjela MUP-a.

Policijske trake posvuda su razvučene, a službenici u bijelim zaštitnim odijelima pomno prikupljaju dokaze o ovoj eksploziji.

Na fotografijama su vidljive i hrpice pijeska tik do pruge, a iz HŽ Carga nam pojašnjavaju kako je riječ o pijesku koji služi za naglo kočenje ili proklizavanje vlaka, a koji je iscurio uslijed oštećenja lokomotive u eksploziji.

Materijalna šteta nije velika, što je vidljivo i prema fotografijama teretnog vlaka ispod kojeg je došlo do eksplozije. Samo su razbijena stakla na vlaku, kao i na kućama u blizini pruge koja je na desetom koridoru, najprometnijem domaćem željezničkom pravcu.

39-godišnji strojovođa koji se jedini nalazio u vlaku nije ozlijeđen. Iz HŽ Carga doznajemo kako su u

sastavu bila četiri vagona, dva teretna vagona koja su bila prazna, jedan natovaren crijepom i jedan službeni vagon u kojem su bili vlakovođa i manevrist. Ni oni nisu ozlijeđeni, no strojovođa je bio u stanju šoka te je prevezen u bolnicu.

Policija zasad ne iznosi nikakve detalje osim onih šturih, poznatih od jutros. Na press konferenciji nisu ni precizirali radi li se o eksplozivnoj napravi ili o eksploziji uzrokovanoj kemijskom reakcijom.

Građane mole za strpljenje jer je Aleja Bologne, kojom se radnim danima iza 16 sati teško prometuje zbog velikih gužvi u smjeru zapada, i dalje zatvorena, a autobusi ZET-a prometuju zamjenskim pravcima.