hdz i dalje na vrhu

Novi Crobarometar: Kako je politički buran mjesec utjecao na rejtinge stranaka

24.11.2023 u 19:55

Bionic
Reading

Novi Crobarometar, kojeg donosi Nova TV, pokazuje kako su izbor novog ministra obrane, afera Geodetski fakultet, političke trzavice oko obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali i glasovanje Hrvatske o rezoluciji UN-a te sukobi u Ukrajini i Gazi utjecali na rejtinge stranaka.

Na vrhu je HDZ i dalje uvjerljivo ispred svih, ima 29,5 posto podrške ispitanica i ispitanika, što je minimalan pad u odnosu na listopad. Slijedi SDP koji nakon minimalnog rasta prošli mjesec, ovaj ipak blago pada na 12,6 posto podrške. MOST, koji se prošli mjesec izgurao na treće mjesto i sada je treći odabir građana s 8,1 posto, što je ipak za 1 postotni bod manje.

Platforma Možemo četvrto mjesto dijeli s Domovinskim pokretom sa 7,9 posto. Minimalan je to pad Tomislava Tomaševića i Sandre Benčić te minimalan rast Ivana Penave.

S više od 2 posto potpore, točnije - 2,4 posto je i stranka Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto. Među strankama koje bilježe manje od 5, a opet više od barem 1 posto su Umirovljenici zajedno, HSU, IDS, HNS i HSS.

Isto tako, raste i broj neodlučnih birača kojih je prošli mjesec bilo oko 16, a sad čak 18 posto. To je nakon HDZ-a drugi najčešći odabir birača. No, raste postotak onih koji bi sigurno ili vjerojatno izašli na izbore - takvih je sada 70 posto! 26 posto njih sigurno ili vjerojatno ne bi glasovalo, a tek 4 posto još ne zna bi li ili ne bi.

Zoran Milanović je zadržao prvu poziciju po pozitivnom dojmu. Predsjednik je za 47 posto ispitanih najpozitivniji političar. Slijedi ga čelnik MOSTA - Božo Petrov. Pozitivan dojam o njemu ima 39 posto ispitanih. U odnosu na prošli mjesec - Tomislav Tomašević i Ivan Penava zamijenili su mjesta - pa je čelnik platforme Možemo pozitivac za 35 posto ispitanih, a čelnik Domovinskog pokreta za njih 33 posto. U top 5 nema premijera Plenkovića kojeg je s tog mjesta istisnula - Karolina Vidović Krišto s 32 posto.

Na listi najnegativnijih, kao i obično, prednjači Milorad Pupovac. Za 76 posto ispitanika on je negativac. Na drugom je mjestu Andrej Plenković sa 64 posto, koji je drugo mjesto prvi put zauzeo prošli mjesec. Slijedi predsjednik Sabora Gordan Jandroković s 58 posto. Hrvoje Zekanović negativac je za 55 posto ispitanika, a odmah iza njega je šef SDP-a Peđa Grbin, o kojem negativno misli 54 posto ispitanih.

Podrška radu Vlade ovaj mjesec je viša. Podržava je 27 posto građana, a ne podržava 67 posto. Treba reći kako posljednih mjeseci rad Vlade oscilira i nema stalni trend. Šest posto nema stav.

S druge strane podrška radu Predsjednika Republike nakon duljeg vremena je porasla. Oko 40% građana podržava rad Zorana Milanovića, dok 52% ne podržava. 8 posto nema stav. I za kraj, građani su najmanje zadovoljni radom političara i sudova, a najviše ocjene za stanje u zemlji dali su za sigurnost, obrazovni sustav te slobodu i neovisnost medija.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Istraživanje je provedeno između 1. i 21. studenog na uzorku od 990 punoljetnih građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3 cijela 3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3 cijela 6 posto.