u bačkoj

Novi biskup Subotičke biskupije Ferenc Fazekas: Podržavat ću hrvatsku zajednicu

16.10.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Novi biskup Subotičke biskupije Ferenc Fazekas najavio je kako će podupirati aktivizam, vjerske programe kao i druge projekte hrvatske zajednice koju drži važnim dijelom katoličke zajednice u Bačkoj, prenijeli su u ponedjeljak mediji na hrvatskom u Vojvodini

Mons. Fazekas imenovan je odlukom pape Franje 7. listopada novim biskupom Subotičke biskupije, koja je crkveno područje s najvećim brojem katoličkih vjernika u Srbiji.

Dosadašnji 65-godišnji dijecezanski upravitelj vodit će biskupiju u kojoj je 110 svećenika i 89 župa. Crkvenom području pripada oko 175.000 katoličkih vjernika, među kojima je znatan broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

„Oni su se u mojoj dvojezičnoj (mađarsko-hrvatskoj) župi svetoga Jurja u Subotici, koju ću voditi do preuzimanja dužnosti biskupa, pokazali aktivnijima. Nastojim uvijek sudjelovati u slavljima ove zajednice – kao što su žetvene svečanosti Dužijanca, Festival hrvatskih duhovnih pjesama, ali drugim važnim projektima poput nedavnog početka gradnje novih hrvatskih vrtića“, izjavio je Fazekas hrvatskom programu Radio televizije Vojvodine (RTV).

Novi biskup je istaknuo da veliku zahvalnost duguje crkvi u Hrvatskoj, gdje se školovao i ima većinu prijatelja i crkvene braće.

U tome kontekstu je izjavio kako će se zalagati za afirmaciju i očuvanje hrvatskog jezika na bogoslužjima u crkvama Subotičke biskupije koja obuhvaća područje Bačke u Vojvodini, odnosno Srbiji.

Govoreći o stanju u župama naveo je kako će se Biskupija suočiti s velikim problemom manjka svećenika, jer su mnogi sada aktivni pred mirovinom.

Mons. Fazekas na novoj će dužnosti naslijediti pokojnog biskupa Slavka Večerina, koji je iznenada preminuo prije godinu dana.

Obred ređenja bit će održan 11. studenog u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Mons. Ferenc Fazekaš rođen je 9. rujna 1958. godine u Bečeju.

Kao bogoslov Subotičke biskupije od 1977. do 1984. bio u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, gdje je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirao filozofiju i teologiju.