HNS U VELIKIM PROBLEMIMA

Nove trzavice među narodnjacima Vesne Pusić

23.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nova razmimoilaženja unutar HNS-a, ali ovaj put ne zbog Radimira Čačića, nego izbora za Europski parlament: dok predsjednica stranke Vesna Pusić poziva narodnjake da glas daju Jozi Radošu, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar očekuje da će potporu dobiti - Marin Vučić

Zbunjeni su ovih dana članovi HNS-a sa sjeverozapada Hrvatske, jer možda nikome nije teže odlučiti za koga glasovati na izborima za Europski parlament. Najprije je glas od njih zatražio Ivan Jakovčić koji je ipak stigao u Varaždin nakon što je prije toga otkazao zajednički nastup sa saborskom zastupnicom Natalijom Martinčević, zamjenicom varaždinskoga gradonačelnika i predsjednicom Udruge Inicijativa za osnivanje Narodne stranke- reformista.

'Žao mi je što ta konferencija nije održana, jer je ona trebala biti nešto pozitivno. Ako netko misli da je stanje u zemlji dobro ,onda je u zabludi. Plan 21 je štivo koje je bilo jako lijepo za čitati, ali nažalost još prije godinu dana sam rekao da je taj plan mrtav i da nam treba novi plan. No nitko ne planira rušiti Vladu, a za kolegu Čačića me veže 25 godina političkog prijateljstva koje se ne može izbrisati zbog neke političke situacije. A hoćemo li politički surađivati, o tome će odlučiti vrijeme', rekao je u Varaždinu Ivan Jakovčić koji nije odbacio mogućnost suradnje s Čačićem i Bandićem.

Bio je to melem za bivše članove HNS-a. Čačićevi sljedbenici sa sjeverozapada odmah su pozvali svoje (bivše) kolege i građane da glasuju za Jakovčića koji 'zastupa europske vrijednosti', tim više, jer 'nijedna od lista koje realno mogu ući u europski parlament nije prepoznala važnost da kroz svog europarlamentarca bude zastupljena i sjeverna regija Hrvatske'.

Preko tvrdnje da sjeverozapadna Hrvatska praktički nema izglednog kandidata za ulazak u Europski parlament nije mogao mirno prijeći Predrag Štromar, varaždinski župan i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a. Stoga je žurno pozvao novinare i ukazao im da se kao deveti na listi Kukuriku koalicije nalazi Marin Vučić, ravnatelj varaždinskog Centra za odgoj i obrazovanje 'Tomislav Špoljar'.

'Uz dužno poštovanje prema svim kandidatima, mislim da se Jakovčiću živo fućka za sjeverozapad Hrvatske. No na biračima je da odluče', rekao je Vučić na konferenciji na kojoj je uz njega sjedio Štromar.


Tek što su odbacili Jakovčićev pokušaj pridobivanja njihovih glasova, uslijedio je novi problemi za narodnjake sa sjevera Hrvatske. I to ne bilo kakav. Naime, članovima HNS-a na kućne adrese stiglo je pismo predsjednice HNS-a Vesne Pusić. U njemu se ukazuje da je pred njima 'još jedan odgovoran zadatak - izbor hrvatskih zastupnika u Europski parlament', ali i jasno poručuje za koga valja glasovati.

'Važno je i da se naši, HNS-ovi glasovi, ne rasipaju na ovim izborima te vas pozivam da 25. svibnja zaokružite listu broj 20 i redni broj tri na toj listi ispred imena Joze Radoša. Tako će Jozo Radoš postati naš zastupnik u Europskom parlamentu, a Marin Vučić će tijekom kampanje postati nacionalno prepoznatljiv, što će mu pomoći na daljnjem političkom putu', poručuje Vesna Pusić koja na kraju ukazuje da je 'važno motivirati i bliske osobe, članove obitelji, prijatelje i rodbinu da izađu na izbore'.

Dok jedni u tome vide razmimoilaženja i nesnalaženja unutar HNS-a koja bi ga mogla dodatno koštati, drugu govore o novom raskolu ili barem njegovu početku, a zlobnici se pitaju može li se uopće raskoliti stranka čiji je rejting pao na nekoliko postotaka. Tko je od njih u pravu, moglo bi se vidjeti već nakon nedjeljnih izbora.