osvježivači zraka u fokusu

Nove psihoaktivne droge na tržištu ubojite i legalne: Brojke zvone na uzbunu

12.12.2018 u 15:52

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je lani na liječenju od droga bilo ukupno 7157 osoba. Od ukupnog broja liječenih ovisnika oko 80 posto uzimalo je opijate, a druga psihoaktivna sredstva konzumiralo je njih oko 19,3 posto. Osim klasičnih droga, na tržištu se nalazi velik broj psihoaktivnih tvari, točnije 740 od 2017. godine, a smatra se da se svake godine na tržištu pojavi još otprilike 250 novih tvari, koje su i bile glavna tema simpozija pod nazivom 'Ovisnosti o novim psihoaktivnim tvarima', održanog u srijedu u Zagrebu

Riječ je o novim ubojitim drogama, vrlo popularnim među srednjoškolcima, koje stvaraju problem u prevenciji konzumacije jer se prodaju u oblicima koji su legalni te široko dostupni mladima. Mogu se kupiti putem interneta, a on postao jedan od glavnih načina preprodaje novih droga jer omogućuje vrlo brz protok informacija između proizvođača, preprodavača i krajnjih korisnika, te u smart shopovima.

Ove psihoaktivne tvari nastale su kao svojevrsna alternativa uobičajenim ilegalnim drogama, pri čemu imitiraju učinke onih poznatih.

Na svakog novog heroinskog ovisnika dolaze tri neopijatna

U 2017. godini 958 osoba je prvi put zabilježeno u sustavu liječenja - od tih novopridošlih osoba njih 204 (21,3 posto) heroinski su (opijatski) ovisnici, a 754 (78,7 posto) konzumenti ili ovisnici o drugim drogama. Dakle u sustav godišnje i dalje ulazi više neopijatnih nego opijatnih ovisnika. Na svakog novog heroinskog ovisnika dolaze tri neopijatna ovisnika.

'Nove psihoaktivne tvari sačinjavaju širok spektar droga koje nisu pokrivene UN-ovom Konvencijom o opojnim drogama iz 1961. godine. Paralelno s porastom broja novih psihoaktivnih tvari, raste baza korisnika. Budući da su zabilježeni i smrtni slučajevi, pred nama je traženje adekvatnih odgovora i kvalitetnih rješenja da bismo se oduprli ovom velikom javnozdravstvenom izazovu', naglasio je psihijatar Ivan Ćelić iz Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče i predsjednik Povjerenstva za prevenciju i suzbijanje ovisnosti Grada Zagreba.

U Hrvatskoj su u posljednje vrijeme zabilježeni slučajevi konzumacije osvježivača zraka koji se kao takvi prodaju legalno, ali sadrže sintetičke kanabinoide, pa stvaraju učinke slične THC-u (tvar u marihuani), objasnila je specijalistica psihijatrije te dječje i adolescentne psihijatrije Katarina Dodik Ćurković iz Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatriju KBC-a Osijek.

Prosječna dob mladih koji konzumiraju osvježivače zraka je 15 godina, istaknula je Katarina Dodik Ćurković. Osim što su vrlo dostupne, ove psihoaktivne tvari su vrlo povoljne jer se mogu kupiti za samo 20-ak kuna. Psihoaktivne tvari mogu sadržavati otrov za štakore te se kombiniraju s psihofarmacima, što može dovesti do smrti.