ZAPISI BLAGAJNICE HDZ-a

'Novac za plaćanje na crno donosili su mi Maček i Jarnjak'

12.09.2011 u 09:02

Bionic
Reading

Uskok je uz pomoć Sanaderove blagajnice Branke Pavošević razotkrio zakopane tajne HDZ-a, jer je preko nje prošla svaka kuna iz crnog fonda. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Pavošević je istražiteljima otkrila da je za tri HDZ-ove kampanje (2003, 2005. i 2007. godine) isplatila 25 milijuna kuna neproknjiženih sredstava. Odlučujuću ulogu u tome, uz Ivu Sanadera, odigrali su, prema Pavošević, Ratko Maček i Ivan Jarnjak. Kao osobe upućene u situaciju s paralelnim stranačkim donacijama spominje još Marija Zubovića, Branka Vukelića i Biancu Matković te Asju Bebić, kćerku barba Luke

'Kada sam 2002. došla u HDZ na mjesto šefice računovodstva, HDZ je bio u dugovima pa je moj zadatak bio pokušati srediti plaćanja i uvesti red u računovodstvo. Prvi novac dobila sam na ruke 2003, osobno mi ga je predao Ivo Sanader. Sjećam se da mi je dao veću količinu deviza, i to svih vrsta, a radilo se o protuvrijednosti od oko milijun kuna. Taj mi je novac predao u uredu, u središnjici HDZ-a. Ne mogu se sjetiti je li itko bio prisutan, sjećam se samo da je novac bio u poklon-vrećici', ispričala je, doznaje Jutarnji list, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, navodeći da je taj novac položila na račun stranke i koristila ga za plaćanje računa.

Iako je HDZ jučer oštro demantirao dijelove njezinog iskaza objavljenog u medijima, nazivajući to 'naručenim političkim podmetanjima', bivša blagajnica, međutim, navodi da se crni iznos od oko 13 milijuna kuna veže samo uz jednu, predizbornu kampanju 2003. U odnosu na druge dvije kampanje, predsjedničku 2005. i parlamentarnu 2007, spominje još najmanje 12 milijuna kuna.

'Direktor kampanje 2003. bio je Ratko Maček, koji je u isto vrijeme bio glasnogovornik stranke te zadužen za financiranje. U stranci su za njega govorili da je bog i batina i da odlučuje o svim bitnim stvarima', ispričala je Pavošević, dodajući da joj je Maček u tom razdoblju više puta donosio novac, a da joj nije spominjao njegovo podrijetlo.

'Meni je osobno Ivo Sanader u samom početku rekao da novac koji dobijem od Ratka Mačeka i Branka Vukelića ne evidentiram kroz knjigovodstvo i blagajnu stranke, već da će on služiti za pokrivanje troškova na crno', rekla je bivša blagajnica, napominjući da je to za nju bio šok, ali da nije bila u poziciji bilo što kazati pa je poslušala predsjednika stranke.

Ustvrdila je da je stranka u 2003. raspolagala sa 10 do 13 milijuna kuna koji su bili uredno evidentirani te da je otprilike isti iznos stigao u stranku i potrošen je na kampanju mimo evidencije. Novac je primala i isplaćivala, kako je navela, prema uputama Ratka Mačeka.

Pavošević se prisjetila da je 2005. godine oko milijun kuna u jednoj vrećici donio Petar Đukan iz IGH te da je prilikom te predaje novca bio prisutan i Mario Zubović. 'Bilo je 10.000 kuna manje od onoga što je Đukan rekao. Sjećam se te predaje zbog toga što je Đukan doslovno samo dodao novac kroz vrata, bez posebnog razgovora i priče', kazala je.

'Za vrijeme predsjedničke kampanje 2005. osobno sam primila određene iznose na ime donacija, koje nisam evidentirala u blagajni, već sam to koristila za plaćanja prema nalogu Ratka Mačeka. Primila sam od Marinka Mikulića iz tvrtke PAN Papir iznos od oko 1,3 milijuna kuna, i to u dva navrata u kratkom razdoblju… Prve predaje se sjećam zato što je tom prilikom Marinko Mikulić pokušavao mobitelom dobiti Mačeka jer mi je rekao da ga je Maček uputio da taj novac donese meni, kao i da mu je Maček rekao da će nešto srediti oko poreza jer mu je sutradan trebala sjesti neka ovrha vezana za voćnjak u Slavoniji…', ispričala je Pavošević, prema Jutarnjem listu. Dodala je da joj je Maček tog dana navečer kazao da će navedeni iznos utrošiti za plaćanje troškova kampanje.

Među donacijama koje je primila te pospremila u crni fond Pavošević je navela još iznose od 10 tisuća eura od Zvonka Zubaka te 30 do 40 tisuća eura od člana Uprave Hrvatskih šuma, Longina. Osim Mačeka, Pavošević ističe da je i od Marija Zubovića dobivala informacije o donatorima. Naglasila je da je o primljenim donacijama obavještavala Branka Vukelića i Ratka Mačeka, prema čijim je uputama onda i trošila ta sredstva.

Istaknula je da je 2005. primila oko 9,7 milijuna kuna, o čemu je sastavila i 'pričuvnu evidenciju', jer ta sredstva nisu bila zavedena u redovnoj blagajni. Taj novac su osim nje isplaćivali, kazala je, Branko Vukelić i Bianca Matković. Napomenula je da je za dio plaćanja estradnjacima bila zadužena Asja Bebić, kćerka predsjednika Sabora Luke Bebića.

Također je istaknula da joj je Ivan Jarnjak jednom prilikom, kad je postao glavni tajnik, donio dva milijuna kuna u paketu. 'Predao mi je paket na kojem je bila zalijepljena isplatnica te rekao: 'Ovo je donio xy, neću držati novac kod sebe, spremite to u kasu i proslijedite predsjedniku.' Od Sanadera je, kaže, dobila uputu da preda paket Barišiću. Od 2006. do Sanaderovog odlaska posao s plaćanjima na crno odvijao se preko Fimi medije, što je - naglasila je Pavošević - znao i Jarnjak.