'NEMAJU VREMENA ZA GUBLJENJE'

Nova srbijanska Vlada već početkom svibnja?

11.03.2014 u 21:39

Bionic
Reading

Buduća srbijanska vlada bi mogla biti formirana znatno prije roka koji predviđa izborni zakon, a ocjena pojedinih aktera prijevremenih parlamentarnih izbora je da će Srbija novog premijera i vladu imati već u prvoj polovici svibnja

Sudeći po signalima iz Srpske napredne stranke (SNS), koja po istraživanjima javnog mišljenja važi za izrazitog favorita na izborima, vlada bi - ako naprednjaci pobjede, a njihov vođa Aleksandar Vučić dobije mandat - mogla prvu sjednicu održati i prije 1. svibnja.

'Ako nam građani ukažu povjerenje, novu vladu formirat ćemo najkasnije do 1. svibnja', izjavio je za Večernje novosti Zoran Babić, visoki dužnosnik SNS.

Naprednjaci će, kaže Babić, postaviti pet uvjeta budućim partnerima, među kojima je i usvajanje reformskog paketa zakona.

Aktualni koalicijski parneri naprednjacima, socijalisti (SPS) premijera Ivice Dačića, također kažu da su spremni i da 'Srbija nema vremena za gubljenje'.

Dosad su manje-više sve stranke u predizbornojn kampanji sugerirale kako Srbija čim prije treba izići iz 'tehničkog mandata' u koji je vlada dospjela raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem prijevremenih izbora. Po reformama koje vodeće stranke obećavaju biračima, ali i zbog preuzetih obveza u procesu eurointegracija, set reformiskih zakona trebao bi biti usvojen prije ljetnjeg odmora.

Postizborna procedura predviđa da konačni rezultati budu objavljeni najkasnije do 20. ožujka, potom slijedi desetodnevni rok za podjelu zastupničkih mandata, što je neophodan preduvjet za konstitutivnu sjednicu Skupštine Srbije. Krajnji rok za formiranje vlade i prisegu premijera i novih ministara je 28. lipnja.