trese se tlo i dalje

Nova prilika za praćenje potresa u Zagrebu; građanima dostupna 'crta' seizmograma

10.04.2020 u 19:25

Bionic
Reading

Da su stanovnici Zagreba i okolice opsjednuti s potresima od velikog potresa 22. ožujka te detektiraju i najslabije potrese, znaju i u Europsko-mediteranskom seizmološkom centru koji ima aplikaciju za potrese koju je skinulo više od sto tisuća Hrvata. Da bi imali što boli uvid u trešnju tla na zagrebačkom području Geofizički zavod omogućio je praćenje zagrebačkog seizmograma

Administratori Facebook grupe 'Zagrebački potres 2020 - vaše info za seizmologe' koju su osnovali seizmolozi nakon velikog potresa kako bi od građana prikupili dragocjene informacije o posljedicama potresa, izvijestili su kako građani od danas mogu gledati seizmograme s postaje Zagreb.

Riječ je zapravo o crti koju 'vuče' seizmogram, uređaj za bilježenje potresa, a crta kad je podrhtavanje 'skače'.

Situacija na seizmogramu obnavlja se svakih 10 minuta.

Seizmogram seizmološke postaje Zagreb dostupan je na ovoj poveznici.

Da stanovnici Zagreba i okolice od 22. ožujka kada je Zagreb stresao jak potres u 6.24 ujutro jačine 5,5 po Richteru, osjete svaki pa i jako slabi potres, zaključili su i u Europsko-mediteranskom seizmološkom centru (EMSC) koji ima popularnu aplikaciju za praćenje potresa u svijetu. Aplikaciju je u danima nakon velikog potresa koristilo preko sto tisuća korisnika iz Hrvatske.

I na slabim potresima od oko 1,5 po Richteru, korisnici bilježe svoje dojmove i to u impresivnom broju.

Tako je nakon potresa 3. travnja jačine magnitude 2,3 stupnja po Richteru, EMSC je korisnike iz HrvAtske napola u šali upozorio da pretjeruju s prijavama potresa na aplikaciju.

'Za posljednji udar nakon potresa imali smo 1500 prijava u četiri minute. Ne znam kad će prestati, no naš informatičar Fred će ostati bez kose pokušavajući održati naš sustav'.

A slabijih potresa nakon glavnog tzv. aftershockova od 22. ožujka bilo je više od stotinu.

  • +21
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin